Перейти до основного вмісту

Він захищав донецький аеропорт


Донецький аеропорт став символом для незалежної України, символом незламності українського духу на героїзму Українських Збройних Сил. Вороги прозвали захисників аеропорту кіборгами. Ними пишається уся Україна. Ми часто задаємо собі питання хто вони? Які вони? Як стали кіборгами?
З одним із захисників Донецького аеропорту мені вдалося поспілкуватися. Про те, що наш земляк воював в аеропорту, я дізнався від знайомих, але ніяк не міг з ним зустрітися. Нарешті нам вдалося поспілкуватися, тепер хочу розпо вісти вам про Олександра Бойка.
Відразу хочу зауважити, що Олександр кіборгом себе не вважає. Він захищав аеропорт ще до тих, найзапекліших, боїв. Але все по порядку.
В березні минулого року Олександр Бойко після оголошення мобілізації добровільно пішов до ЗСУ. Його, як стрілка за військовим фахом, направили до 93 ОМбр. Ми, люди старшого покоління, часто жаліємся на молодь. Вона у нас і бездуховна, і недостатньо освічена, і розпущена… Але, коли до нас прийшла війна, то ці молоді люди добровільно пішли її захищати. І зробили це.
Постмайданний час. Армія практично деморалізована, практично роздягнута та голодна. Приходиться спати на землі, носити форму, яка розлізається на очах. На всіх не вистачає бронежилетів та  сучасних касок. А ворог не чикає. Він захопив Крим і, сп’янілий від успіху, вдерся на Донбас. Нажаль, тут у нього виявилось чимало союзників, які живуть в Україні, але зрадили її. З такими «громадянами» довилося стикатися і Олександру.  Це вони наводили ворожу артилерію на позиції наших військ.


У військовій частині Олександра Бойка призначили до артилерійського підрозділу бригади. Але це не для добровольця та справжнього патріота. Олександр попросився в піхоту, на передову. Прохання задовільнили, і він у складі батальйонної групи відбув на війну під Донецьк. Літо 2014 року. ЗСУ починає проводити перші операції зі звільнення Донеччини та Луганщини.
Олександр приймає участь у цих операціях. Завдання підрозділу складалося із рейду в глибину захопленої ворогом території, знищення ворожих блок-постів та встановлення своїх. Після підходу наших військ, вони поверталися на базу,  відпочивали короткий час, і знову в бій. Підрозділ, в якому служив Олександр, звільняв населення пункти Опитне, Водяне, Тоненьке, захищав військову частину ППО. Але якщо звільнення названих населених пунктів пройшло без особливих проблем, то в Пісках їх очікував запеклий бій. Підрозділ, неочікувано для ворога, увірвався до населеного пункту, розділяється навпіл та почав наступ. Рішучі дії українців збентежили ворога. Група Олександра зайшла практично в Донецьк. Але тут були уже не  тільки «ополченці», а й російські найманці з Чечні та кадрові військові. Це підтвердилося і після того, як наші захопили ворожу групу саперів. До її складу входили ополченець, найманець чечен та кадровий російський офіцер. Але сили були нерівні. В Песках було повно ворожих військ. Вони були всюди, навіть сиділи на деревах. Наша група з десяти піхотинців  та одного танку  проти, майже, двох сотень ворогів. Сепаратисти підбили танк, відкрили щільний вогонь зі стрілецької зброї та мінометів. Нажаль, підмога вчасно не підійшла. Командир підбитого танку розумів, що після того, як він знищим декілька автобусів з сепаратистами, що живим його вороги не залишать. Тому мін підірвав себе і нерухомий танк гранатою. Олександр, та його бойові товариші, прийняли нерівний бій.
Олександр Бойко згадує, як лежав на землі та бачив, як на землю, на нього падають гілки з дерев. Одна з мін, випущена з ворожого міномету, впала майже поруч. Один побратим загинули, а Олександр та ще троє отримали поранення. Але Олександр з товаришами протрималися до підходу підмоги та винесли важкопоранених з полю бою. 
Після бою Бойко категорично відмовився від госпіталізації. На моє питання, чому він так вчинив, Олександр відповів просто: «Поранення було легке. Зажило швидко. Просто незручно з таким їхати до шпиталю».  Рану зашили та пролікували на передовій.
Після Песок був Донецький аеропорт, де Олександр пробув сорок пекельних днів. Аеропорт саме звільнили від сепаратистів, і підрозділ Олександра разом з легендарними земляками з 3 кіровоградського полку спецназу обороняли його. Будівля аеропорту тоді ще не була зруйнованою. Цілі були ангари тай й башта керування польотами. Олександр обороняв її протягом десяти днів і вивчив досконало.


В ворог регулярно вів обстріл наших військ. Розпочинали о 18.00 та гатили всю ніч. Обстрілювали з мінометів, градів. Наші теж у боргу не залишалися.
Після ротації Олександр Бойко повертається до артилерійського підрозділу. Восени 2014 розпочинаються запеклі бої. Підрозділ Олександра постійно на передовій: чотири години на відпочинок і знову в бій. Це були справжні артилерійські дуелі. Були дні, коли за день три самохідні гармати випускали по п’ятсот снарядів. Було важко. Ворог використовував безпілотники, супутники, дальнобійні гармати. Але наші артилеристи – справжні майстри своєї справи і нічим не поступалися ворогу.Олександр відзначає високий моральний дух та організованість товаришів. Особливо тепло він говорить про своїх командирів. Це підполковник Кащенкота  та майор Євген Межевікін. Останній, позивний «Адам», дійсно легендарна особистість. Він замінив важкопораненого Кащенка під час бою в Песках  і далі «кошмарив» сепаратистів у подальших боях. Він особисто підбив п’ять ворожих танків. Межевікін нагороджений орденами Богдана Хмельницького ІІ та ІІІ ступеню, відзнакою Генерального Штабу «Слава і честь». А нещодавно Президент України присвоїв йому звання Героя України. 



Війна – це жорстка реальність. Війна – це смерть. Я довго вагався, але все ж спитав, що відчував Олександр, коли стріляв в людей. Його відповідь була такою: «Це війна. Вони (сепаратисти) вороги. Вони прийшли на нашу землю, прийшли вбивати нас». А потім додав: «От зараз ми з вами сидимо, розмовляємо. Повз нас ідуть люди. В них я ніколи не зможу і не буду стріляти. Я не можу підняти руку на мирних людей. Там, на війні були вороги…»
Бойові дії, постійна напруга негативно позначилися на здоров`ї Олександра. В кінці 2014 року він захворів, довго лікувався у шпиталі. Врешті, демобілізувався та повернувся до мирного життя. Нажаль, мирне життя зустріло Олександра Бойка непривітно: конфлікт та судовий розгляд, абсурдний та несправедливий. Але це інша історія і про ней іншим разом.

Вадим Степанець

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Військовий проти депутата. Не упереджено

  Сьогодні, на площі, біля будинку міської ради, зустрілися військовий Вадим Бруслик та депутат Світловодської міської ради Максим Бакуменко. Зустрілися, щоб з’ясувати стосунки, публічно, у присутності громадян. Передісторія Ця історія вийшла з Facebook та привернула увагу жителів нашого міста. Мешканець нашого міста Вадим  Бруслик, який зараз захищає нас на фронті, запостив у відео мережі ФБ звернення, в яких він звинуватив депутата у образі його особисто та його сі м’ ю. Крім того, Вадим Бруслик звинуватив Максима Бакуменка у кришуванні підприємця, який є винуватцем у неприємному запаху, що досаджує мешканцям району Табурища та придбанні авто і квартир у корупційний спосіб. У відео Вадим закликав депутата до зустрічі біля будинку міської ради. На зустріч прийшли громадяни міста. Позиції сторін   Бруслик позиціонував  себе у яклсті військового, який захищає свою країну, своє місто, свою сім’ю і хотів би, щоб влада в місті займалася питаннями, які хвилюють його мешканців. В

Представники громадськості результатами роботи депутатської комісії не задоволені

  Результатів рооти комісії з питань законності та реалізації державної регуляторної комісії у сфері господарської діяльності в місті очікувало багато мешканців. Саме ця комісія опікується питаннями етики та поведінки депутатів Світловодської міської ради. Засідання відбулося 1 вересня. На засідання прийшли представники громади. Підсумками роботи членів комісії світловодці розчаровані. Про це говорили мені ті, хто відвідав засідання.    Чому так сталося? Тут все просто. Жителі міста очікують, що міський голова та й весь депутатський корпус, зможе законно втрутитися в конфлікт між депутатом міської ради Максимом Бакуменко та військовим Вадимом Брусликом. Мешканці міста однозначно підтримали захисника. Про конфлікт можна почитати на Світловодськ Live . ( http://svitlovodsklive.blogspot.com/ ) Міський голова Андрій Маліцький обіцяв створити комісію щодо депутата Бакуменка. Час ішов, але про комісію ніхто нічого не чув. В той же час, депутат написав скаргу на Вадима Бруслика до ВСП і конфл

Громадська рада. Бенефіс Максима Ільченка

В ідбулося чергове засідання Громадської ради при виконавчому комітеті Світловодської міської ради. На порядку денному питання облаштування тротуарів та доріг в місті, освітлення вулиць, дитячі майданчики та закупівля необхідного для дитячих спортивних шкіл. Перші три питання в компетенції заступника міського голови з питань ЖКГ. Отже, доповідав Максим Ільченко. Ремонт доріг, тротуарів в місті – це прерогатива міської влади. І фінансування має бути з міського бюджету. Нажаль, міський бюджет, як доповів Ільченко, «потягти» все не в змозі. Зробити ремонт другої об’їзної дороги можливо тільки шляхом спільного фінансування. Міська влада спробує це зробити. Кошти на облаштування тротуару по другій об’їзній будуть закладені на наступний рік. Освітлення міста є актуальним для міста. Максим Ільченко повідомив, що це питання для нового керівника ККП є пріоритетним. Зараз на цій дільниці новий керівник. Він займається впровадженням новітніх технологій, енергозберігаючих ламп. Роботи провод