Перейти до основного вмісту

Історія військових формувань на Світловодщині


Історія міст, містечок та сіл України невід’ємна від військової історії. Здавна давен вони були своєрідними опорними пунктами у захисті держави. За козацьку добу існування України в основі адміністративному поділу держави лежав військовий принцип поділу на полки. Цікавою, в цьому плані, є історія Світловодська.
Крилів та Новогеоргієвськ, як попередники Світловодська, були типовими містами того часу. Так у 1625 році місто Крилів мало 50 містян та 400 козаків. Згодом місто входить до складу Миргородського полку, як територіально-адміністративної та військової одиниці. Останній був створений у 1625 році задля захисту маєтків Вишневецьких на Лівобережжі.

Практично у складі 15 — 16 сотень Миргородський полк існував до 1742 року, коли до нього приєднали створені понад Чорним шляхом, на Правобережжі, для охорони від татарських вторгнень, Архангелогородську (1742), Крилівську (1744) та Цибулівську (1748) сотні.
В1745 року правобережний Крилів та інші правобережні місцевості відійшли до Крилівської, Власівської, Кременчуцької і Потоцької сотень Миргородського полку. А на початку 1750-их років зі складу Крилівської сотні вже була виділена Цибулівська сотня.
Потрібно відзначити, що у 1737-1750році Миргородський полк очолює відома історична особистість Василь Петрович Каптіст. Історія знає його як засновника козацького, а згодом російського графського роду Капністів. Каптіст відзначився в боях проти турків і татар, будував фортифікаційні споруди і проводив картографічні роботи у Південній Україні.
В 1752 році російський уряд почав створювати військово-поселенське формування – Нову Сербію. До неї переселялися серби з південного кордону Австрійської імперії. Архангелогородську, Крилівську та Цибулівську сотні разом з правобережними селами Власівської, Кременчуцької і Потоцької сотень передали до складу нового територіально формування.
У 1752-1764 роках Крилів був центром новосербського Пандурського полку в якому була його 1 рота.
У 1821 році місто зараховане до складу орденського Кірасирського полку. В1845-1853 роках в Новогеоргіївську служив унтер-офіцером кірасирського полку російський поет Афанасій Фет.

В 1822 році Крилів перейменовують на Новогеоргієвськ.
На початку 1861 року в місті розквартировують Литовський уланський полк.
В 1914 році розпочинається І світова війна.  В цей період в місті розташовуються Кримський кінний полк та 8-й запасний кавалерійський полк російської армії. На початку січня 1917 року 8-й запасний кавалерійський полк старої російської армії був українізований. На базі цього полку почалося формування 2-го запасного кінного полку гетьманської Української Держави (1918 рік). На початку грудня 1918 року активно йшло поповнення особового складу.
Відомостей про розташування військових частин в період до ІІ Світової війни в Новогеоргіївську автором не знайдено.
З весни 1954 року розпочинається будівництво Кременчуцької ГЕС. Розпочинається історія міста Світловодська, яке виросло саме з Криліва та Новогеоргіевська.
В лютому 1960 року з Києва  до Кременчука, а потім до Світловодська, відбувається передислокація 276 зенітно-ракетного полку Військ ППО країни. 1 травня 1960 року полк заступив на бойове чергування. Потрібно відзначити, що 276 полк має бойову історію. Він був сформований 25 квітня 1943 року з метою підсилення оборони залізничних вузлів в районі Воронежу. Полк приймав участь у Курській битві.  З 7 січня 1943 року полк виконує завдання по прикриттю з повітря урядових споруд та мостів м. Києва. За період бойових дій полк збив 11 ворожих літаків та 145 авіабомб.

У 1991 році полк увійшов до складу Збройних Сил України. В 1995 році в результаті реформи полк перестав існувати.
В цій невеликій і далеко не повній публікації я тільки доторкнувся до теми військових формувань на Світловодщині. Сподіваюся, що краєзнавці любителі військової історії не пройдуть повз цю тему.

Вадим Степанець 

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Військовий проти депутата. Не упереджено

  Сьогодні, на площі, біля будинку міської ради, зустрілися військовий Вадим Бруслик та депутат Світловодської міської ради Максим Бакуменко. Зустрілися, щоб з’ясувати стосунки, публічно, у присутності громадян. Передісторія Ця історія вийшла з Facebook та привернула увагу жителів нашого міста. Мешканець нашого міста Вадим  Бруслик, який зараз захищає нас на фронті, запостив у відео мережі ФБ звернення, в яких він звинуватив депутата у образі його особисто та його сі м’ ю. Крім того, Вадим Бруслик звинуватив Максима Бакуменка у кришуванні підприємця, який є винуватцем у неприємному запаху, що досаджує мешканцям району Табурища та придбанні авто і квартир у корупційний спосіб. У відео Вадим закликав депутата до зустрічі біля будинку міської ради. На зустріч прийшли громадяни міста. Позиції сторін   Бруслик позиціонував  себе у яклсті військового, який захищає свою країну, своє місто, свою сім’ю і хотів би, щоб влада в місті займалася питаннями, які хвилюють його мешканців. В

Представники громадськості результатами роботи депутатської комісії не задоволені

  Результатів рооти комісії з питань законності та реалізації державної регуляторної комісії у сфері господарської діяльності в місті очікувало багато мешканців. Саме ця комісія опікується питаннями етики та поведінки депутатів Світловодської міської ради. Засідання відбулося 1 вересня. На засідання прийшли представники громади. Підсумками роботи членів комісії світловодці розчаровані. Про це говорили мені ті, хто відвідав засідання.    Чому так сталося? Тут все просто. Жителі міста очікують, що міський голова та й весь депутатський корпус, зможе законно втрутитися в конфлікт між депутатом міської ради Максимом Бакуменко та військовим Вадимом Брусликом. Мешканці міста однозначно підтримали захисника. Про конфлікт можна почитати на Світловодськ Live . ( http://svitlovodsklive.blogspot.com/ ) Міський голова Андрій Маліцький обіцяв створити комісію щодо депутата Бакуменка. Час ішов, але про комісію ніхто нічого не чув. В той же час, депутат написав скаргу на Вадима Бруслика до ВСП і конфл

Громадська рада. Бенефіс Максима Ільченка

В ідбулося чергове засідання Громадської ради при виконавчому комітеті Світловодської міської ради. На порядку денному питання облаштування тротуарів та доріг в місті, освітлення вулиць, дитячі майданчики та закупівля необхідного для дитячих спортивних шкіл. Перші три питання в компетенції заступника міського голови з питань ЖКГ. Отже, доповідав Максим Ільченко. Ремонт доріг, тротуарів в місті – це прерогатива міської влади. І фінансування має бути з міського бюджету. Нажаль, міський бюджет, як доповів Ільченко, «потягти» все не в змозі. Зробити ремонт другої об’їзної дороги можливо тільки шляхом спільного фінансування. Міська влада спробує це зробити. Кошти на облаштування тротуару по другій об’їзній будуть закладені на наступний рік. Освітлення міста є актуальним для міста. Максим Ільченко повідомив, що це питання для нового керівника ККП є пріоритетним. Зараз на цій дільниці новий керівник. Він займається впровадженням новітніх технологій, енергозберігаючих ламп. Роботи провод