Перейти до основного вмісту

Як «нагріли» школи Світловодського району

На початку квітня мене запросили на прес-конференцію колишні керівники району Руслан Степура та Віктор Гавриленко. Вони розповіли про мотиви, які побудили їх до відставки та про порушення, які вони викрили у Світловодському районі.
Пам’ятаю, як сидів та слухав розповідь колишніх керівників. Дивно, але в той момент вони нагадували Дон Кіхотів, які воювали з вітряками. Воювали, воювали, тай не перемогли. Зміст сказаного я виклав в матеріалі «Вони пішли, але обіцяли повернутися». Каюсь, тоді нічого цікавого я для себе не знайшов. Але пізніше мою увагу привернула назва фірми, яка надає послуги з теплопостачання в школах Світловодського району. Це ПП «Екоенергія». Хочу поділитися з жителями міста своїми дослідженнями. Думаю, що у контексті останніх подій буде цікаво.
Школи району відмовилися від старих котелен та перейшли на альтернативне опалення. Цю послугу їм надають дві фірми ПП «Екоенергія» та ПП «Світекоенергія». Перша обслуговує шість шкіл і друга дві.
До моїх рук потрапив цікавий документ – результати фінансової ревізії діяльності відділу освіти Світловодської райдержадміністрації за період з 01.01.2011 по 31.05.2013, яку провела Світловодська ОДФІ. Цей сухий офіційний документ я перечитав декілька раз і зараз хочу поділитися з вами своїми думками.
ПП «Екоенергія» досить «крута» фірма. Посудіть самі, надавати послуги з опалення вона почала з 15 жовтні 2012 року, в той час як розкриття результатів пропозицій конкурсних торгів відбулося 18 жовтня 2012 року, оцінка пропозицій конкурсних торгів та акцепт цінової пропозиції – 5 листопада 2012 року, оголошення про акцепт конкурсних торгів – 8 листопада 2012 року, а договір з надання послуги, взагалі, уклали тільки 28 листопада 2012 року. Погодьтеся, тільки дуже «крута» фірма починає працювати до початку торгів, коли не була проведена оцінка пропозицій учасників і не був визначений переможець. Для таких фірм конкурс так, для прикриття. Цікавий початок, чи не так?
Не менше цікавим є і тариф на теплопостачання. Посудить самі. До складу витрат на виробництво теплоенергії «Екоенергія» включила амортизаційні відрахування, нараховані на вартість модульних котелен. За логікою воно то так, але… Котельні належать не «Екоенергії», а ПП «СпецЗовнішКомплект». Отже, на обліку «Екоенергії» котельні не стоять та амортизація не нараховується. Амортизаційні відрахування включені до вартості 1 ГКал безпідставно. Це висновок фінінспекції. Як результат, невідповідність між фактично понесеними фірмою витратами в частині орендної плати та сумою амортизаційних відрахувань, які були фактично відсутні, призвела до завищення вартості наданих послуг з теплопостачання на суму 14 533,10 грн за 2,5 роки. Досить складно вийшло. Спробую пояснити на прикладі.
Візьмемо Григорівську школу, де послугу надає «Екоенергія», із загальною опалювальною площею 7115 куб м. вартість опалення 1 кв м в січні склала 9,9 грн. Микільська школа, послугу надає ПП «Світекоенергія», з площею 11260 куб м вартість опалення в січні склала 4,38 грн за 1 кв м.

Після цього я не міг не зацікавитися людьми, які заснували таку «круту» фірму. Засновниками її є Крайня, Коган і Волохов. Думаю, що жителям міста, які працювали на ЧМ та Олімпі, знайомі ці прізвища. І не тільки їм. Сергій Волохов, як і його син, останнім часом стали активними борцями за комунальну власність з міським постачальником теплової енергії. Як пов’язані факти наведені в статті, поки що не знаю, але час покаже.
І на останок. На засіданні виконкому перший заступник міського голови Сергій Філоненко озвучив план оптимізації схеми теплопостачання в місті. Згідно нього в місті побудують шість (!) нових котелен. Я так розумію, що «Екоенергія» уже не сподівається на продовження договору на опалення шести (!) шкіл району? Чи я не правий?

Вадим Степанець 

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Військовий проти депутата. Не упереджено

  Сьогодні, на площі, біля будинку міської ради, зустрілися військовий Вадим Бруслик та депутат Світловодської міської ради Максим Бакуменко. Зустрілися, щоб з’ясувати стосунки, публічно, у присутності громадян. Передісторія Ця історія вийшла з Facebook та привернула увагу жителів нашого міста. Мешканець нашого міста Вадим  Бруслик, який зараз захищає нас на фронті, запостив у відео мережі ФБ звернення, в яких він звинуватив депутата у образі його особисто та його сі м’ ю. Крім того, Вадим Бруслик звинуватив Максима Бакуменка у кришуванні підприємця, який є винуватцем у неприємному запаху, що досаджує мешканцям району Табурища та придбанні авто і квартир у корупційний спосіб. У відео Вадим закликав депутата до зустрічі біля будинку міської ради. На зустріч прийшли громадяни міста. Позиції сторін   Бруслик позиціонував  себе у яклсті військового, який захищає свою країну, своє місто, свою сім’ю і хотів би, щоб влада в місті займалася питаннями, які хвилюють його мешканців. В

Представники громадськості результатами роботи депутатської комісії не задоволені

  Результатів рооти комісії з питань законності та реалізації державної регуляторної комісії у сфері господарської діяльності в місті очікувало багато мешканців. Саме ця комісія опікується питаннями етики та поведінки депутатів Світловодської міської ради. Засідання відбулося 1 вересня. На засідання прийшли представники громади. Підсумками роботи членів комісії світловодці розчаровані. Про це говорили мені ті, хто відвідав засідання.    Чому так сталося? Тут все просто. Жителі міста очікують, що міський голова та й весь депутатський корпус, зможе законно втрутитися в конфлікт між депутатом міської ради Максимом Бакуменко та військовим Вадимом Брусликом. Мешканці міста однозначно підтримали захисника. Про конфлікт можна почитати на Світловодськ Live . ( http://svitlovodsklive.blogspot.com/ ) Міський голова Андрій Маліцький обіцяв створити комісію щодо депутата Бакуменка. Час ішов, але про комісію ніхто нічого не чув. В той же час, депутат написав скаргу на Вадима Бруслика до ВСП і конфл

Громадська рада. Бенефіс Максима Ільченка

В ідбулося чергове засідання Громадської ради при виконавчому комітеті Світловодської міської ради. На порядку денному питання облаштування тротуарів та доріг в місті, освітлення вулиць, дитячі майданчики та закупівля необхідного для дитячих спортивних шкіл. Перші три питання в компетенції заступника міського голови з питань ЖКГ. Отже, доповідав Максим Ільченко. Ремонт доріг, тротуарів в місті – це прерогатива міської влади. І фінансування має бути з міського бюджету. Нажаль, міський бюджет, як доповів Ільченко, «потягти» все не в змозі. Зробити ремонт другої об’їзної дороги можливо тільки шляхом спільного фінансування. Міська влада спробує це зробити. Кошти на облаштування тротуару по другій об’їзній будуть закладені на наступний рік. Освітлення міста є актуальним для міста. Максим Ільченко повідомив, що це питання для нового керівника ККП є пріоритетним. Зараз на цій дільниці новий керівник. Він займається впровадженням новітніх технологій, енергозберігаючих ламп. Роботи провод