Перейти до основного вмісту

Вуличне освітлення: втрачений шанс


На сьогодні проблема вуличного освітлення в місті загострилася. Ми маємо платити не тільки за те, щоб довше світило, а й за те, щоб воно взагалі було. Для повного розуміння проблеми пропоную читачу прочитати всю публікацію.

Вуличне освітлення в нашому місті було створене ще в радянські часи.

Для довідки. Загальна протяжність ліній вуличного освітлення складає 101 км. Кількість ліхтарі складає близько 1213 шт. З них нових LED десь 136. Наведені цифри можуть відрізнятися, але не суттєво. Наведу ще декілька цифр. Ліхтарі вуличного освітлення розташовані на 365 власних, муніципальних, опорах та  вуличного освітлення та на 848 опорах спільної з обленерго підвіскию.

Зрозуміло, що згодом все обладнання системи вуличного освітлення уже застаріло та потребує реконструкції та заміні. Протягом минулих років у міської влади руки до вуличного освітлення не доходили. Рік від року воно ставало все гірше.

Ігнорувати такий стан освітлення уже неможливо. Вирішувати проблему тільки шляхом заміни ламп теж неможливо. Більш-менш технічно освічена людина це розуміє. Потрібно міняти всю систему із застосовуванням новітні технології, але ж для цього потрібні великі гроші. І де їх взяти?

Тут можна знайти декілька джерел. Перше – власний бюджет. Друге – залучення коштів зовні.

Перший для нашого міста був досить проблемним. Коштів в казні малувато. Отже  - потрібно шукати гроші.

Варіант перший. В 2011 році в Україні розпочинається Проект ЄС «Угода мерів – Схід».  Це проек, який фінансується Європейським Союзом, націлений на об'єднання місцевих, регіональних та національних органів влади країн Східного партнерства в їх прагненні розвивати регіональну політику на основі принципів сталої енергії, посилення енергетичной безпеки та підтримку глобального руху в боротьбі зі змінами клімату. – приєднання міст до Угоди мерів щодо енергії та клімату та Угоди мерів щодо сталого розвитку. Для цього були виділені гроші як для кредитів так і для грантів. В 2016 році Світловодськ підписав угоду, але для приєднання потрібно було виконати дві умови: ввести посаду енергоменеджера та створити план дій щодо зменшення споживання енергії та адаптації до змін клімату. Це відкривало двері до дешевих кредитів та грантів.

Уже в 2017 році, паралельно з виконанням означених умов, у міста була можливість взяти участь у проекті реконструкції вуличного освітлення, який передбачав кредитну та грантову складову. Але впровадити його не судилося. Спочатку депутати, а потім і виконавча влада охолола до впровадження енергоменеджменту та складанн6я плану. Отже, в конкурсі на реконструкцію вуличного освітлення ми участь не брали.

Варіант другий. В Україні активно працює Північна Екологічна Фінансова Корпорація НЕФКО, яка є міжнародною фінансовою організацією, утвореною у 1990 році Данією, Фінляндією, Ісландією, Норвегією і Швецією. Програма фінансування енергоефективних кредитів НЕФКО пропонує невеликі пільгові кредити для інвестицій у заходи з енергозбереження для об’єктів соціальної інфраструктури: дошкільних закладів, шкіл, лікарень та вуличного освітлення. Енергоефективні кредити (ESC) доступні для муніципалітетів Вірменії, Білорусі, Молдови, Росії та України.

НЕФКО запровадила проекти вуличного освітлення, що фінансуються за рахунок Енергоефективних кредитів (ESC), полягають у заміні люмінесцентних і ртутних світильників на екологічно чисті світлодіодні. Робота в рамках проектів також може включати інші заходи, такі як заміна або модернізація опор освітлення, систем управління світлом, шаф для розподільних пристроїв та мереж електропостачання, що в цілому забезпечує підвищення рівня загальної ефективності, заощадження коштів та має позитивний вплив на довкілля.

Залучити кошти цієї організації можна було цілком реально. З цього приводу автор статті разом зактивістами мав зустріч з регіональним керівником. Нажаль, влада не захотіла обтяжувати себе зверненням до цієї організації.

Варіант третій. Це варіант підказали нам члени громадської організації «Регіональний центр економічних досліджень та підтримки бізнесу». Його суть полягає у залученні до реконструкції вуличного освітлення компанії ЕСКО. Міська рада навіть прийняла рішення, яким дозволила УЖКГ проводити реконструкцію із залученням таких компаній. Дозвіл є, але керівництво УЖКГ поки що не поспішає.

Шанси втрачаються, а проблема загострюється. На сьогодні Кіровоградобленерго проводить заміну опор електропередач на нові. Заміняють і ті, на яких змонтовані світильники, але самі світильники назад не встановлюють. Договором не передбачено. Будемо ставити за міський рахунок.

А тепер скажіть, що в 2017 році не потрібно було поборотися за грант на оновлення вуличного освітлення?  Ті, хто поборолися, проблем не мають.

Вадим Степанець

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Військовий проти депутата. Не упереджено

  Сьогодні, на площі, біля будинку міської ради, зустрілися військовий Вадим Бруслик та депутат Світловодської міської ради Максим Бакуменко. Зустрілися, щоб з’ясувати стосунки, публічно, у присутності громадян. Передісторія Ця історія вийшла з Facebook та привернула увагу жителів нашого міста. Мешканець нашого міста Вадим  Бруслик, який зараз захищає нас на фронті, запостив у відео мережі ФБ звернення, в яких він звинуватив депутата у образі його особисто та його сі м’ ю. Крім того, Вадим Бруслик звинуватив Максима Бакуменка у кришуванні підприємця, який є винуватцем у неприємному запаху, що досаджує мешканцям району Табурища та придбанні авто і квартир у корупційний спосіб. У відео Вадим закликав депутата до зустрічі біля будинку міської ради. На зустріч прийшли громадяни міста. Позиції сторін   Бруслик позиціонував  себе у яклсті військового, який захищає свою країну, своє місто, свою сім’ю і хотів би, щоб влада в місті займалася питаннями, які хвилюють його мешканців. В

Представники громадськості результатами роботи депутатської комісії не задоволені

  Результатів рооти комісії з питань законності та реалізації державної регуляторної комісії у сфері господарської діяльності в місті очікувало багато мешканців. Саме ця комісія опікується питаннями етики та поведінки депутатів Світловодської міської ради. Засідання відбулося 1 вересня. На засідання прийшли представники громади. Підсумками роботи членів комісії світловодці розчаровані. Про це говорили мені ті, хто відвідав засідання.    Чому так сталося? Тут все просто. Жителі міста очікують, що міський голова та й весь депутатський корпус, зможе законно втрутитися в конфлікт між депутатом міської ради Максимом Бакуменко та військовим Вадимом Брусликом. Мешканці міста однозначно підтримали захисника. Про конфлікт можна почитати на Світловодськ Live . ( http://svitlovodsklive.blogspot.com/ ) Міський голова Андрій Маліцький обіцяв створити комісію щодо депутата Бакуменка. Час ішов, але про комісію ніхто нічого не чув. В той же час, депутат написав скаргу на Вадима Бруслика до ВСП і конфл

Громадська рада. Бенефіс Максима Ільченка

В ідбулося чергове засідання Громадської ради при виконавчому комітеті Світловодської міської ради. На порядку денному питання облаштування тротуарів та доріг в місті, освітлення вулиць, дитячі майданчики та закупівля необхідного для дитячих спортивних шкіл. Перші три питання в компетенції заступника міського голови з питань ЖКГ. Отже, доповідав Максим Ільченко. Ремонт доріг, тротуарів в місті – це прерогатива міської влади. І фінансування має бути з міського бюджету. Нажаль, міський бюджет, як доповів Ільченко, «потягти» все не в змозі. Зробити ремонт другої об’їзної дороги можливо тільки шляхом спільного фінансування. Міська влада спробує це зробити. Кошти на облаштування тротуару по другій об’їзній будуть закладені на наступний рік. Освітлення міста є актуальним для міста. Максим Ільченко повідомив, що це питання для нового керівника ККП є пріоритетним. Зараз на цій дільниці новий керівник. Він займається впровадженням новітніх технологій, енергозберігаючих ламп. Роботи провод