Перейти до основного вмісту

На сесії прозвітувала тимчасова комісія


Сьогодні, 25 серпня, відбулася чергова Світловодської сесія міської ради. Вона розглянула рекордну кількість питань, більшість з яких були земельні.

Нажаль, погана відвідуваність депутатами сесій – це традиція скликання, яке уже підходить до завершення. Сьогодні на сесію прийшли 21 обранець, та й ті не всі досиділи до кінця.

Депутати відмовилися об’єднувати Житлосвіт 2012 та Житлосервіс 2012, надати гроші на обладнання сміттєвих майданчиків, придбання сміттєвозу та допомогу ККП. Крім того, заступник з питань ЖКГ так і не став членом виконкому.

Не вистачило одного голосу, щоб відмінити рішення виконкому щодо підйому орендної плати на ринку Світанок.

Не погодилися депутати і підняти ранг держслужбовця секретарю ради Юрію Сапянову.

Але серед питань, які розглядала сесія, було питання звіту контрольної комісії з підготовки міста до опалювального сезону. Його озвучив голова комісії Анатолій Шаповал.

Навожу весь текст звіту.

 

Звіт

тимчасової контрольної комісії Світловодської міської ради з питань підготовки до опалювального сезону 2020-2021рр. за 2 місяці.

 

Рішенням сесії Світловодської міської ради від 23 червня 2020 року за № 2019 створено та розпочато роботу спеціальної тимчасової контрольної комісії Світловодської міської ради з питань підготовки до опалювального сезону 2020-2021рр. За повних 2 місяці роботи, комісією проведено 10 засідань, у тому числі 2 виїзні, опрацьовано всі наявні у міськвиконкомі матеріали, що стосуються опалення, заслухано представників СП ТОВ «Світловодськпобут», заступника міського голови з ЖКГ та керівників Управлінь виконкому, проведено 2 робочі зустрічі з представниками АБ «Укргазбанк» та ГО «Енергетична агенція «Альтернатива».

За результатами проведеної роботи, комісія дійшла до наступних висновків.

СП ТОВ «Світловодськпобут» - теплогенеруюче підприємство, що самостійно постачає вироблене тепло споживачам. У своїй роботі використовує цілісний майновий комплекс з 6 котелень, більше 150км труб, 2-х насосних, 3-х когенераційних установок та безлічі засувок, теплових рамок тощо, опалює близько 15 тис користувачів, у тому числі бюджетну сферу. Слід нагадати, що підприємство 100% приватне, відсутні важелі впливу на монополіста, що дуже ускладнює діалог у спірних питаннях…, слід зазначити, - що керівництво неохоче йде на контакт, тим більше на поступки… та слід визнати - безпорадність міської влади у цьому питанні. Комісії не надано для ознайомлення жодних документів, які мали на меті проаналізувати. Більш того, запитувану у тепломережі інформації комісія не змогла отримані ні у міськвиконкомі, ні в обласній адміністрації… Зважаючи на обставини, висновок комісії щодо стану підготовки тепломережі до опалювального сезону ґрунтується на основі доповіді представників СП ТОВ «Світловодськпобут», профільного заступника голови та зі слів представників облдержадміністрації… і на основі виїзних засідань на 2 та 3 котельні.

Щодо готовності тепломережі виробляти тепло. СП ТОВ «Світловодськпобут» у виробництві тепла на 80% залежить від природнього газу. Тепломережа в минулому році отримала номінацію на 5 років, а отже, навіть незважаючи на загальний борг перед Нафтогазом за газ та газотранспортними компаніями за доставку, що складає близько 40 млн.грн., ще на 4 роки забезпечений сировиною. Це хороша новина. Зі слів генерального директора СП ТОВ «Світловодськпобут», котельні у робочому стані, готові до опалювального сезону, котли ремонтуються у плановому режимі, проходять перевірку та отримують дозволи на експлуатацію, інші агрегати, які задіяні у технологічному процесі виробництва тепла, у справному стані. Перевірити отриману інформацію комісії не вдалось, так як теплопостачальник відмовив у наданні  плану-графіку ремонтних робіт на котельнях.

Щодо готовності тепломережі постачати тепло споживачам. Зі слів представників тепломережі, під час гідравлічних випробувань весною, виявлено близько 22 поривів з них половина вже ліквідована. Зі слів генерального директора тепломережі, виявлені пориви до початку опалювального сезону будуть ліквідовані. СП ТОВ «Світловодськпобут» відмовився надавати комісії план-графік ремонтних робіт на теплотрасах, тому перевірити зазначену інформацію комісії не вдалось. Однак, комісією з’ясовано, що в цьому році Світловодськпобутом не замінено жодного метру теплотраси. Цей факт викликає занепокоєність комісії. Для забезпечення сталої роботи тепломережі, Світловодськпобутом збільшено штат аварійних бригад, які взимку будуть ліквідовувати пориви, однак не придбано жодної одиниці спецтехніки, без якої в зимовий період не обійтись.

Комісією проаналізовано минулорічні «Протоколи засідань міського оперативного штабу для вжиття невідкладних заходів у разі виникнення надзвичайних ситуацій протягом зимового періоду року» та виявлено 3 основні проблеми, що призвели до зриву опалювального сезону:

1.      Зношене та морально застаріле обладнання тепломережі. Порушення технологічного процесу, не правильне використання дуже застарілого обладнання. Кадровий дефіцит на підприємстві;

2.      Відсутність технічних можливостей на підприємстві ліквідовувати декілька поривів одночасно;

3.      Відсутній інформаційний обмін між Світловодськпобутом, міською владою,  керівниками ОСББ і обслуговуючими компаніями.

На жаль, слід констатувати той факт, що роботу над усуненням минулорічних проблем учасниками опалювального процесу не ведуть. Висновки не зроблено!!! Тепломережа відмовляється надавати будь-яку інформацію, що стосується діяльності підприємства, ОСББ та обслуговуючі компанії не звітують про стан готовності до опалювального сезону, станом на час написання звіту, інформацію про готовність отримано на рівні 11% від загальної чисельності багатоквартирних будинків, а міськвиконком, на жаль, не став тим органом, що здатний об’єднати та налагодити взаємодію, адже зовсім відсторонився від налагодження діалогу між всіма учасниками опалювального процесу.

Висновки не зроблено, помилки не виправлені. Єдина справжня помилка – не виправляти своїх помилок.

Враховуючи вищевикладене, комісія дійшла висновку, що існує велика вірогідність перебоїв у теплопостачанні і в цьому опалювальному сезоні. Так, нехай обладнання для виробництва теплоносія в робочому стані, однак, слід звернути увагу, що система теплопостачання міста – це цілісний майновий комплекс ряду агрегатів, які задіяні у виробництві та постачанні тепла. І якщо допускати, що котельні впораються з виробництвом, то чи впораються тепломережі з безперебійним транспортуванням тепла до споживачів - у комісії виникають сумніви. Занепокоєння комісії не безпідставне. Обладнання тепломережі морально та технічно застаріло, майже півстоліття використовується у виробництві без модернізації. І якщо справність котлів можна проконтролювати, то про справність теплотрас – можна лише здогадуватись. Окрім того, справність котлів на пряму залежать від стану тепломережі та професійних навичок операторів котелень, це зазначив генеральний директор Світловодськпобуту. При незлагодженій роботі всіх учасників опалювального процесу під час ліквідації поривів, призводить до псуванню котлів і виходу їх з ладу.  

 Тож, не потрібно бути Пророком, щоб спрогнозувати з якими проблеми зіштовхнеться наша громада у наступному опалювальному сезоні. І як вишенька на торті, інформація яку повідомив заступник голови ОДА, що рекомендації та настанови – єдина допомога, яку надасть нам область у разі виникнення аварійних ситуацій. Тобто, наша громада залишається один на один зі своїми проблемами.

Щодо тарифу на опалення.

Заслухавши начальника Управління економіки міста щодо проблем які виникли при обговорені тарифу, яка окрім всього повідомила, що наша громада має найбільшу ставку на опалення в регіоні, комісія радить міськвиконкому залучати до обговорення тарифу експертів, висновки яких, ляжуть в основу доводів міської влади та з економлять бюджетні кошти.

Щодо готовності споживачів до опалювального сезону.

Як зазначалось вище, станом на кінець серпня всього 11% багатоквартирних будинків прозвітувало про готовність до опалювального сезону. 4 будинки повністю перейшли на індивідуальне опалення, ще декілька будинків маю такий намір, готують документи. Незважаючи на ажіотаж навколо дозволів на відключення від централізованого опалення, масового переходу споживачів на індивідуальне опалення не спостерігається. У процентному співвідношенні індивідуально себе опалюють близько 15% жителів. Не задоволення роботою тепломережі змушує людей користуватись послугами централізованого опалення, а страх бути залишеним віч на віч з власними проблемами. Такого висновку комісія дійшла після виїзного засідання на загальних зборах ОСББ будинку по вул. Павлова, 13. Жителі даного будинку саморганізувались, індивідуально знайшли підходи до кожного власника квартири. Це приклад згуртованості та колективізму, який потрібно взяти на озброєння міськвиконкому. Потрібно заохочувати та допомагати таким будинкам, розробивши програми співфінансування мало захищених верств населення. Щодо готовності бюджетних установ до опалювального сезону, то станом на кінець серпня прозвітувало про готовність до опалювального сезону лише Управління освіти.

Щодо джерел фінансування теплової галузі міста.

Лише за 2 місяці роботи, комісія вже знайшла 2 джерела фінансування. Кредит у АТ Укргазбанк та грандові проекти ESCO. Під час перемовин з державним банком, керівництво фінансової структури погодилось розробити кредитну програму індивідуально під наше місто. Враховуючи викладене, комісія радить міськвиконкому продовжити роботу з пошуку інших вигідніших джерел фінансування та продовжити діалог з фінансовими структурами, з якими комісією вже розпочато перемовини.

Щодо доцільності подальшого використання централізованого опалення в місті.

З приводу даного питання, комісія не досягла одностайності. Питання потребує додаткового обговорення, залучивши фахівців галузі та вивчивши досвід інших громад.

 

Комісія працювала відповідно до затвердженого плану роботи та продовжує свою роботу.

 

За результатами проведеної роботи комісія рекомендує :

1.    Міськвиконкому налагодити комунікацію та злагоджену роботу між всіма учасниками опалювального процесу.

2.    Здійснювати заходи впливу на тепмережу, через ЖКГ ОДА, ліцензіатом якого є Світловодськпобут.

3.    Розпочати пошук відповідної техніки для ліквідації поривів та попередньо домовитись з власниками щодо можливого залучення її в зимовий період.

4.    Створити оперативний штаб перед початком опалювального сезону, покласти обов’язок аварійно-диспетчерської служби на членів штабу та розробити алгоритм організації та застосування обігрівочних пунктів.

5.    Відновити видачу дозволів населенню на відключення від централізованого опалення. Провести роботу щодо обліку споживачів, які фактично вже відключені від централізованого опалення та тих, хто лише планує відключення, хоча вже отримали дозвіл.

6.    Розробити оптимізовану схему теплопостачання. Основою даної схеми повинна бути людина, її потреби та вимоги, а не бажання приватної тепломережі.

7.    Розробити програму співфінансування для пільгової категорії споживачів, які бажають від’єднатись від централізованого опалення.

8.    Розпочати пошук джерел фінансування переходу міста від централізованого опалення до автономного чи індивідуального.

9.    Розглянути можливість залучати до формування тарифу на опалення експертів, для надання офіційних експертних висновків щодо правильності формування тарифної ставки.

10.    Здійснити комплекс заходів щодо зменшення витрат бюджетних коштів на оплату теплопостачання бюджетних установ. Розглянути можливість та доцільність переходу бюджетних установ на автономне опалення.

 Голова комісії

Коментарі

  1. ВСІ ПРОЧИТАЛИ ЦЕ СВІДЧЕННЯ ЯК Я ОТРИМАВ ПОЗИЦІЮ В ЛЕГІТОВОЇ І ДОВІРНОЇ КРЕДИТНОЇ КОМПАНІЇ Мене звали Керстін Лес, я шукав позику, щоб погасити свої борги. дайте мені позику в 450 000,00 Р. Сьогодні я виступаю як найщасливіша людина у світі, і я сказав собі, що будь-який кредитор, який рятує мою сім'ю від нашого бідного становища, я скажу це ім'я всім людям у світі, і я дуже радий сказати що моя сім'я повернулася назавжди, тому що мені потрібна була позика, щоб розпочати своє життя, тому що я одинока мати з трьома дітьми, і весь світ, здавалося, звисав до мене, хоча я не мав на увазі, що БОГ послав позикодавця, який змінив моє життя і сім'ї моєї сім'ї, БОГ, який боявся позикодавця, містере Бенджамін, він був БОГОМ, якого Спаситель послав рятувати мою сім'ю, і спочатку я думав, що це не стане можливим, поки я не отримаю свою позику, я запросив його його Її сім'ї - у цілій партії, від якої він не відмовився, і я б порадив кожному, хто дійсно потребує позики, зв'язатися з паном Бенджаміном Брайлем Лі електронною поштою за адресою (247officedept@gmail.com), оскільки він є найбільш розуміння і добросердечне позикодавець. коли-небудь зустрічав з турботливим серцем. Він не знає, що я роблю це, поширюючи його доброту до мене, але я відчуваю, що мені потрібно поділитися цим з усіма вами, зв’язавшись з потрібною компанією-позикодавцем електронною поштою за адресою: 247officedept@gmail.com або whatsapp 1-989 - 394-3740. .

    ВідповістиВидалити

Дописати коментар

Популярні дописи з цього блогу

Військовий проти депутата. Не упереджено

  Сьогодні, на площі, біля будинку міської ради, зустрілися військовий Вадим Бруслик та депутат Світловодської міської ради Максим Бакуменко. Зустрілися, щоб з’ясувати стосунки, публічно, у присутності громадян. Передісторія Ця історія вийшла з Facebook та привернула увагу жителів нашого міста. Мешканець нашого міста Вадим  Бруслик, який зараз захищає нас на фронті, запостив у відео мережі ФБ звернення, в яких він звинуватив депутата у образі його особисто та його сі м’ ю. Крім того, Вадим Бруслик звинуватив Максима Бакуменка у кришуванні підприємця, який є винуватцем у неприємному запаху, що досаджує мешканцям району Табурища та придбанні авто і квартир у корупційний спосіб. У відео Вадим закликав депутата до зустрічі біля будинку міської ради. На зустріч прийшли громадяни міста. Позиції сторін   Бруслик позиціонував  себе у яклсті військового, який захищає свою країну, своє місто, свою сім’ю і хотів би, щоб влада в місті займалася питаннями, які хвилюють його мешканців. В

Представники громадськості результатами роботи депутатської комісії не задоволені

  Результатів рооти комісії з питань законності та реалізації державної регуляторної комісії у сфері господарської діяльності в місті очікувало багато мешканців. Саме ця комісія опікується питаннями етики та поведінки депутатів Світловодської міської ради. Засідання відбулося 1 вересня. На засідання прийшли представники громади. Підсумками роботи членів комісії світловодці розчаровані. Про це говорили мені ті, хто відвідав засідання.    Чому так сталося? Тут все просто. Жителі міста очікують, що міський голова та й весь депутатський корпус, зможе законно втрутитися в конфлікт між депутатом міської ради Максимом Бакуменко та військовим Вадимом Брусликом. Мешканці міста однозначно підтримали захисника. Про конфлікт можна почитати на Світловодськ Live . ( http://svitlovodsklive.blogspot.com/ ) Міський голова Андрій Маліцький обіцяв створити комісію щодо депутата Бакуменка. Час ішов, але про комісію ніхто нічого не чув. В той же час, депутат написав скаргу на Вадима Бруслика до ВСП і конфл

Громадська рада. Бенефіс Максима Ільченка

В ідбулося чергове засідання Громадської ради при виконавчому комітеті Світловодської міської ради. На порядку денному питання облаштування тротуарів та доріг в місті, освітлення вулиць, дитячі майданчики та закупівля необхідного для дитячих спортивних шкіл. Перші три питання в компетенції заступника міського голови з питань ЖКГ. Отже, доповідав Максим Ільченко. Ремонт доріг, тротуарів в місті – це прерогатива міської влади. І фінансування має бути з міського бюджету. Нажаль, міський бюджет, як доповів Ільченко, «потягти» все не в змозі. Зробити ремонт другої об’їзної дороги можливо тільки шляхом спільного фінансування. Міська влада спробує це зробити. Кошти на облаштування тротуару по другій об’їзній будуть закладені на наступний рік. Освітлення міста є актуальним для міста. Максим Ільченко повідомив, що це питання для нового керівника ККП є пріоритетним. Зараз на цій дільниці новий керівник. Він займається впровадженням новітніх технологій, енергозберігаючих ламп. Роботи провод