Перейти до основного вмісту

2017 рік буде важким для міського бюджету


Головною темою чергової прес-конференції міського голови Валентина Козярчука був бюджет міста 2017 року. Як відомо, цього року нас очікує багато новацій. З ними журналістів ознайомили разом з мером начальник фінуправління Наталя Яременко та головний світловодський податківець Анатолій Лапа.

Про бюджет
Про особливості цьогорічного бюджету, напевно, знає уже кожний українець. ЗМІ навипередки повідомляють про «проблему 3200», пенсійну реформу тощо. Але це ще не все. Про особливості бюджетотворення міста розповіла Наталя Яременко.
За підсумками 2016 року власні надходження в місті склали більше 77,5 млн грн. Місто отримало усі трансферти від центрального бюджету. за оцінкою Наталі Яременко – це позитив.
У відповідності з державним бюджетом України на 2017 рік нас очікують неприємні новації. Цього року, на відміну від попереднього, міський бюджет буде отримувати освітню та медичну субвенцію по-новому. Держава буде субсидіювати тільки заробітну плату медпрацівників та вчителів. Оплату вихователів, технічного персоналу, викладачів кружків та комунальні послуги мають сплачувати з міського бюджету. А це,  відповідно, 15 млн грн на освіту та 5,480 млн грн на медичну галузь. З 1 січня уряд підвищив зарплату педагогічним працівникам. Для виплати підвищеної зарплати педпрацівникам та мінімальної іншим в дитячих дошкільних закладах з січня, а не з вересня, як передбачає уряд, потрібно 2,1 млн гривень. Їх потрібно віднайти.

Де взяти гроші
За підсумками 2016 року, за твердженням очільника уряду, місцеві бюджети значно зросли, тому на них і перекладають вище означене фінансування. Але чи справді є це зростання? Збільшення власних надходжень у 2016 році відбулося, за твердженням учасників прес-конференції, завдяки покращенню роботи зі збору податків. Міський голова в цьому питанні вдячний роботі міжвідомчої комісії. В цьому році ця робота буде продовжуватися.
В 2017 році акциз з продажу пального, а це 7,300 млн в минулому році, тепер буде надходити до бюджету країни, а потім розподілятися централізованим порядком по місцевим бюджетам. Головний податківець Лапа впевнений, що ці кошти надійдуть до нас. Ой, не подобається мені такий підхід! Усе що розподіляться зверху завжди викликає питання. Як в тій казочці «тому дам, тому дам, атому не дам».
Анатолій Лапа не впевнений, що слід очікувати великих надходжень до бюджету у зв’язку підвищенням мінімальної зарплати до 3200 грн. В місті є підприємства, які і раніше сплачували таку «мінімалку», а щодо інших, то… час покаже.
Зменшить надходження до міського бюджету і перереєстрація Кременчуцької ГЕС в с. Павлівка.

Про підходи до формуванню бюджету
Валентин Козярчук повідомив, що до структурних підрозділів міської ради довели контрольні цифри з бюджету на цей рік. Керівники підрозділів доводили власні потреби та самостійно планували витрати. Тому міський голова сподівається на їх плідну роботу. Мер знову нагадав необхідність тверезо підходити до планування та про дев’ять учнів старших класів в школі № 9 і 23 працівників садочку на 17 діточок. Міський голова категорично проти такого підходу у витратах.  
В якості позитиву Валентин Козярчук навів декілька прикладів. Так перехід на автономну котельню в спорткомплексі надав можливість в цьому сезоні відновити роботу басейну.  Він і далі буде працювати. На сесію виноситься пропозиція профінансувати 375 тисяч грн до завершення сезону. Як позитив, Валентин Козярчук повідомив про оптимізацію в терцентрі, де після проведеного аудиту відмовилися від одного приміщення та експлуатації одного автомобіля.

Запитання та відповіді
Журналісти підняли декілька актуальних та «гарячих» питань.
Ремонт інфекційного відділення ЦРЛ. Як відомо, підприємство, яке виграло тендер, роботи не закінчило. Гроші повернулися до державного бюджету.
Міський голова повідомив, що він створив комісію, яка перевіряє зараз цей факт. Рішення він буде приймати за результатами її роботи. Втім, навіть за поверхневим ознайомленням з планом проведення робіт можна зробити висновок, що за місяць провести ремонт 40 робітниками не можливо. Цього потрібно сім місяців. Міський голова категорично проти такого підходу у фінансуванні з боку держави, коли гроші дають в кінці року. Не на користь такого підходу центральної влади свідчать і незавершені роботи з ремонту дороги на дамбі. Великі претензії у мера до начальника УЖКГ Володимира Боровського, який не передбачив такий перебіг подій при укладення договору.

Про закриття роботи ФОП. Анатолій Лапа повідомив, що дійсно в місті припинили діяльність 267 підприємців. Але це всього 10% від загальної чисельності.
Про роботу комунальників з прибирання снігу. Міський голова не задоволений роботою комунальників з цього питання. Причин тут декілька.  Комбінат комунальних послуг не має відповідної техніки для цих робіт. Нажаль, за ці роки вона не оновлена. Незадовільно спрацювали ЖЕКи. Вони в чергове довели свою неспроможність якісно надавати послуги. Реформу цього сектору потрібно прискорити.

Вадим Степанець 

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Військовий проти депутата. Не упереджено

  Сьогодні, на площі, біля будинку міської ради, зустрілися військовий Вадим Бруслик та депутат Світловодської міської ради Максим Бакуменко. Зустрілися, щоб з’ясувати стосунки, публічно, у присутності громадян. Передісторія Ця історія вийшла з Facebook та привернула увагу жителів нашого міста. Мешканець нашого міста Вадим  Бруслик, який зараз захищає нас на фронті, запостив у відео мережі ФБ звернення, в яких він звинуватив депутата у образі його особисто та його сі м’ ю. Крім того, Вадим Бруслик звинуватив Максима Бакуменка у кришуванні підприємця, який є винуватцем у неприємному запаху, що досаджує мешканцям району Табурища та придбанні авто і квартир у корупційний спосіб. У відео Вадим закликав депутата до зустрічі біля будинку міської ради. На зустріч прийшли громадяни міста. Позиції сторін   Бруслик позиціонував  себе у яклсті військового, який захищає свою країну, своє місто, свою сім’ю і хотів би, щоб влада в місті займалася питаннями, які хвилюють його мешканців. В

Представники громадськості результатами роботи депутатської комісії не задоволені

  Результатів рооти комісії з питань законності та реалізації державної регуляторної комісії у сфері господарської діяльності в місті очікувало багато мешканців. Саме ця комісія опікується питаннями етики та поведінки депутатів Світловодської міської ради. Засідання відбулося 1 вересня. На засідання прийшли представники громади. Підсумками роботи членів комісії світловодці розчаровані. Про це говорили мені ті, хто відвідав засідання.    Чому так сталося? Тут все просто. Жителі міста очікують, що міський голова та й весь депутатський корпус, зможе законно втрутитися в конфлікт між депутатом міської ради Максимом Бакуменко та військовим Вадимом Брусликом. Мешканці міста однозначно підтримали захисника. Про конфлікт можна почитати на Світловодськ Live . ( http://svitlovodsklive.blogspot.com/ ) Міський голова Андрій Маліцький обіцяв створити комісію щодо депутата Бакуменка. Час ішов, але про комісію ніхто нічого не чув. В той же час, депутат написав скаргу на Вадима Бруслика до ВСП і конфл

Громадська рада. Бенефіс Максима Ільченка

В ідбулося чергове засідання Громадської ради при виконавчому комітеті Світловодської міської ради. На порядку денному питання облаштування тротуарів та доріг в місті, освітлення вулиць, дитячі майданчики та закупівля необхідного для дитячих спортивних шкіл. Перші три питання в компетенції заступника міського голови з питань ЖКГ. Отже, доповідав Максим Ільченко. Ремонт доріг, тротуарів в місті – це прерогатива міської влади. І фінансування має бути з міського бюджету. Нажаль, міський бюджет, як доповів Ільченко, «потягти» все не в змозі. Зробити ремонт другої об’їзної дороги можливо тільки шляхом спільного фінансування. Міська влада спробує це зробити. Кошти на облаштування тротуару по другій об’їзній будуть закладені на наступний рік. Освітлення міста є актуальним для міста. Максим Ільченко повідомив, що це питання для нового керівника ККП є пріоритетним. Зараз на цій дільниці новий керівник. Він займається впровадженням новітніх технологій, енергозберігаючих ламп. Роботи провод