Перейти до основного вмісту

Сесія міської ради. Враження депутата


В четвер відбулася чергова сесія міської ради. Вона виявилася тривалою: розпочалася о 10.00, а завершилась близько 16.00. Не можу не поділитися особистими враженнями від сесії. Не претендую на істину в останній інстанції. Просто особиста думка.
Хочу зауважити, що депутати ретельно готувалися до сесії. Комісії працювали не зважаючи на час. Деякі збиралися двічі. Було сподівання, що після такого ретельного розгляду депутати будуть швидко голосувати, але…
Хід розгляду питань на сесії виявив дві тенденції. Перша – бажання депутатів ретельно розібратися у питаннях, які розглядаються. Друга – депутати ще продовжують політичну боротьбу.
Спочатку про першу тенденцію. Ретельний розгляд питань на комісіях дав можливість депутатам швидко прийняти рішення, які були добре підготовлені. Депутати підтвердили¸ що вболівають за місто та його жителів. Так були прийняті програма благоустрою міста, програма підтримки редакції «Світловодськ вечірній», концепцію мовлення радіо тощо. Не так гладко приймалися питання, що пов’язані із землею. Тут існує проблема зонування. Нажаль, зонування в місті не проведено. Причина стандартна і з бородою – відсутність коштів.
Дискусію визвало питання щодо виділення грошей водоканалу «Дніпро-Кіровоград». Як відомо, це обласна власність. Депутати вирішили ці кошти перахувати управлінню освіти. Не визначилися депутати і з прийняттям у власність Власівських закладів культури. Вирішено було додатково вивчити це питання.
Досить позитивно пройшло прийняття депутатами регламенту роботи. З наступної сесії голосування буде не тільки персональне, а й поіменне.
Тепер про другу тенденцію. У мене склалося враження, що політичні сили продовжують політичну боротьбу. Напевно забули, що обіцяли після обрання працювати на благо міста. Це проявилося у питанні щодо обрання секретаря ради. Міський голова запропонував кандидатуру Надії Мальцевої. Результат – шість голосів.
Не виключаю, що саме політична складова переважила і під час голосування за кандидатуру заступника з питань ЖКГ Анну Нестеренко. Їй для обрання невистачило двох голосів.
Самим непримиренними у нас виявилися фракції ВО «Свобода, «Опозиційний блок» та ВО «Батьківщина».
Нічим, як власними амбіціями, я не можу назвати поведінку деяких депутатів від «Свободи» під час таємного голосування за секретаря. Вони демонстративно, на очах у  Мальцевої, ставили позначку «проти». Не думаю, що така поведінка посприяє обранню секретаря від цієї політичної сили.
Ще більше свободівці мене здивували під час голосування за громадський бюджет. Вони були проти, щоб громадськість могла розпорядитися 0,1 частиною бюджету!
Але все ж героями сесії були не вони. І навіть не представники Опозиційного блоку, які теж постійно підігрівали атмосферу. Героями стали депутати від ВО «Батьківщина». Вірніше депутат Сергій Філоненко. Цю сесію він намагався  перетворити на власний бенефіс. Почав він з депутатських запитів. Нічого проти не маю. Так і потрібно, але… Депутатські запити про те, що сам же і не зробив на посаді першого заступника міського голови. Напевно, попередники заважали.
Потім він вразив мене під час розгляду питання фінансування водоканалу, повідомивши, що світловодський водоканал передали у обласну власність за ініціативою громадян та результатами громадських слухань. Формально -  так. Були слухання, але… Попередня влада своєю політикою, а, вірніше, відсутністю політики у цій сфері, довела водоканал до банкрутства. Міський голова активно агітував за передачу.  
Але апогеєм перлів від Сергія Філоненка стало обговорення громадського бюджету. Суть питання в тому, що в бюджеті міста виділяються невеликі кошти, які будуть витрачатися за рішенням громадськості. Витрачатися на благоустрій міста. Це практика країн світу. Успішна практика. Але не для депутатів Філоненка та Волохова. Вони тільки за те, щоб бюджет розподіляли виключно депутати. Але ще цікавіше те, що Сергій Філоненко на круглому столі громадськості в вересні цього року активно підтримував ідею громадського бюджету. Так коли він є відвертим?

Вадим Степанець для SVET LIFE

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Військовий проти депутата. Не упереджено

  Сьогодні, на площі, біля будинку міської ради, зустрілися військовий Вадим Бруслик та депутат Світловодської міської ради Максим Бакуменко. Зустрілися, щоб з’ясувати стосунки, публічно, у присутності громадян. Передісторія Ця історія вийшла з Facebook та привернула увагу жителів нашого міста. Мешканець нашого міста Вадим  Бруслик, який зараз захищає нас на фронті, запостив у відео мережі ФБ звернення, в яких він звинуватив депутата у образі його особисто та його сі м’ ю. Крім того, Вадим Бруслик звинуватив Максима Бакуменка у кришуванні підприємця, який є винуватцем у неприємному запаху, що досаджує мешканцям району Табурища та придбанні авто і квартир у корупційний спосіб. У відео Вадим закликав депутата до зустрічі біля будинку міської ради. На зустріч прийшли громадяни міста. Позиції сторін   Бруслик позиціонував  себе у яклсті військового, який захищає свою країну, своє місто, свою сім’ю і хотів би, щоб влада в місті займалася питаннями, які хвилюють його мешканців. В

Представники громадськості результатами роботи депутатської комісії не задоволені

  Результатів рооти комісії з питань законності та реалізації державної регуляторної комісії у сфері господарської діяльності в місті очікувало багато мешканців. Саме ця комісія опікується питаннями етики та поведінки депутатів Світловодської міської ради. Засідання відбулося 1 вересня. На засідання прийшли представники громади. Підсумками роботи членів комісії світловодці розчаровані. Про це говорили мені ті, хто відвідав засідання.    Чому так сталося? Тут все просто. Жителі міста очікують, що міський голова та й весь депутатський корпус, зможе законно втрутитися в конфлікт між депутатом міської ради Максимом Бакуменко та військовим Вадимом Брусликом. Мешканці міста однозначно підтримали захисника. Про конфлікт можна почитати на Світловодськ Live . ( http://svitlovodsklive.blogspot.com/ ) Міський голова Андрій Маліцький обіцяв створити комісію щодо депутата Бакуменка. Час ішов, але про комісію ніхто нічого не чув. В той же час, депутат написав скаргу на Вадима Бруслика до ВСП і конфл

Громадська рада. Бенефіс Максима Ільченка

В ідбулося чергове засідання Громадської ради при виконавчому комітеті Світловодської міської ради. На порядку денному питання облаштування тротуарів та доріг в місті, освітлення вулиць, дитячі майданчики та закупівля необхідного для дитячих спортивних шкіл. Перші три питання в компетенції заступника міського голови з питань ЖКГ. Отже, доповідав Максим Ільченко. Ремонт доріг, тротуарів в місті – це прерогатива міської влади. І фінансування має бути з міського бюджету. Нажаль, міський бюджет, як доповів Ільченко, «потягти» все не в змозі. Зробити ремонт другої об’їзної дороги можливо тільки шляхом спільного фінансування. Міська влада спробує це зробити. Кошти на облаштування тротуару по другій об’їзній будуть закладені на наступний рік. Освітлення міста є актуальним для міста. Максим Ільченко повідомив, що це питання для нового керівника ККП є пріоритетним. Зараз на цій дільниці новий керівник. Він займається впровадженням новітніх технологій, енергозберігаючих ламп. Роботи провод