Перейти до основного вмісту

«Куди не копнеш – всюди піна»


Відбулася чергова прес-конференція міського голови. Колеги-журналісти уже звикли, що міський голова Валентин Козярчук, який почав розчищати «авгієви конюшні», постійно на прес-конференціях розповідає про щось «гаряченьке». Не була виключенням і сьогоднішня прес-конференція. Цього разу разом з міським головою були секретар ради Юрій Сапянов та заступник з ЖКГ Анна Нестеренко.
Мер розповів свій виступ з розповіді про результати сесії, що відбулася в минулий четвер. За висловом Валентина Козярчука, сесія прийняла доленосні рішення.
«Сесія була переломна, після неї ми підемо швидко вперед».
Обрано секретаря ради, заступників міського голови, до структури виконкому введений відділ, який буде займатися контролем за надходженням коштів до бюджету та їх витрачанням.
Про вибори секретаря міської ради. Перед сесією ради міський голова подав в апарат ради дві кандидатури на посаду. Але почалися прикрі події. Певні політ сили почали збирати депутатські голоси, приплачуючи гроші. Таке уже відбувалося під час виборів. Тоді витратили великі гроші. Депутата ж можна купити дешевше. Маючи цю інформацію, Валентин Козярчук подав кандидатуру Сапянова. Мер стверджує, що ідучи на сесію він мав інформацію, що йому готувалися «сплести лапті», тому що він дуже не зручний і перекриває «воровські схеми». Увесь свій бізнес Валентин Козярчук передав увесь свій бізнес в управління, як і вимагає закон. Тут не вкусити. Втім, зараз деякі сили закидають йому незаконне поновлення Євгена Кармаліти на посаді. Але, за твердженням міського голови, він зробив усе по закону.
Сесія, після прийняття державного бюджету, уточнила міський. Держава зробила нам «подарунки». Тепер ми з бюджету міста маємо фінансувати ПТУ, з 1 січня скасовані пільгові перевезення. Це значно обтяжило наш, і без того невеликий, бюджет. Сесія виділила училищу 2 млн грн. Це надасть можливість протриматися пів року. Крім того, депутати підтримали звернення до центральних органів влади з проханням все ж вирішити фінансування закладу з державного бюджету.
Про соціальні ініціативи. В місті є дві будівлі, які стоять без вікон та дверей. Це бувша малосімейка по вулиці Приморській 74 та гуртожиток по вулиці Леніна 94 а. Пропонується громадянам, що стоять на черзі на житло, взяти участь у ремонті. Відремонтоване житло буде передане їм у власність. Міська рада, за сподіванням мера, зможе виділити якісь кошти на реконструкцію.
В місті є запит щодо роботи міського басейну. Коштів на це у міському бюджеті не передбачено. Втім, Валентин Козярчук запропонував вихід. Частину коштів, що спрямовані на пільгові перевезення, можна спрямувати на безкоштовне перевезення містян до Кременчука, де басейн працює. Мер закликав усіх бажаючих поплавати звертатися до міськвиконкому.
Міський голова окреслив шляхи наповнення  бюджету. Тут ми знову почули про «гарячі» факти від мера про те, як ми втрачаємо гроші. В місті втілений проект водопониження  Табурища. В тендері на ці роботи прийняли участь три кампанії. Це наш «Олімп», одна фірма з району та фірма з Переяслава. «Олімп» запропонував виконати роботи за 4,7 млн грн, переяславці – за 2,8 млн. Третя фірма, за твердженням Валентина Козярчука, підставна. Начальник УХКГ Самоляк пояснив міському голові, що під час тендеру у переяславської фірми не виявилося кількох довідок. Крім того, ціна на щебінь та плити, яка була втричі нижчі, ніж у інших, Самоляку показалася неадекватною. Так тендер виграв Олімп, а ми втратили 1,9 млн гривень.
Іншим механізмом втрати грошей Валентин Козярчук вважає неадекватну ціну на ремонт Ревівської амбулаторії. Проект передбачає витратити 780 тис грн. Площа приміщення 129 кв м. Як приклад, приміщення під АйЕрЕс площею 1600 кв метрів викупили за 769 тис грн. Крім того, на проект, який мер, як будівельник за фахом оцінив у 5 тисяч грн, уже витрачено 40 тисяч.
«Куди не копнеш – всюди піна».
Своє завдання у наповненні бюджету Валентин Козярчук вбачає у системній роботі з наповнення бюджету та раціональному витрачанні коштів. Наповнення бюджету міста відбувається через податки: на доходи громадян, плата заоренду приміщень та землі, акциз на спиртні напої та цигарки, податок на квартири чи будинки та податок на авто, вартістю більше 1 млн грн. Велику надію мер має на більшість, яка практично сформувалася в міській раді та буде допомагати йому.
Є велика проблема у сплаті за оренду приміщень та землі. Деякі підприємці не сплачують її уже протягом багатьох років. Валентин Козярчук не розуміє, як таке може бути. Він навів приклад, що підприємство ВКіК  взяло в оренду землю під будівництво біля АТБ ще в 2001 році. Але так сталося, що поки що нічого не побудувало. Втім, за оренду підприємство сплачує регулярно. З тими, хто не сплачує оренду буде проводити відповідна робота.  Міський голова поставив завдання створити реєстр таких ділянок для щільно контролю.
Велику надію міський голова покладає на новий відділ аудиту. Передбачається, що саме він буде вести контроль проданого пального на АЗС, проданого спиртного та сплати орендної плати.
«Я буду випалювати каленим залізом усі воровські схеми».
Мер повідомив, що в місті з’явилися цигарки без акцизної марки. Мало того, що місто не отримує акциз з їх продажу, вони, за твердженням нового начальника СБУ Богдана Пікаша, поступають із окупованого Луганська. Там бойовики на бувшому патронному заводі налагодили їх виробництво. Одна пачка цигарок – один патрон. Будемо пильними, не купуємо безакцизних цигарок. Не фінансуємо тероризм!
Про саме гаряче питання на сьогодні в місті. Таким міський голова вважає ситуацію навколо СП ТОВ «Світловодськпобут». За твердженням Козярчука, приватна фірма «Політрейд», яка стала партнером міськради перевела комунальну власність у приватну. Усі ці роки тільки представники «Політрейда» призначали директора СП. Результатом цього стало те, що на сьогодні усі котельні нашого міста і половина будинку бувшого гуртожитку радіозаводу по Леніна, 94 закладені за 6 млн грн в Укрінбанку. Більше половини цих коштів конвертовані в готівку. Про це повідомили представники поліції з Кіровограду, які під час ліквідації центру знайшли там документи «Світловодськпобуту». Зараз Укрінбанк у стадії санації. Наші котельні можуть продати котельні в любий момент. Зараз міський голова робить усе можливе, щоб не допустити цього.
«Інколи я говорю можливо не дуже коректно, але мені здається, що я попав у воровський сходняк».
Про погоду та зиму. Зима, як завжди, підноси сюрпризи: то сніг, то дощ, то ожеледиця. За цей тиждень ми відчули усі ці «принади» погоди. Уже в п’ятницю міський голова та новий заступник Анна Нестеренко, провели нараду з комунальниками. В неділю та понеділок очікуються великі снігопади. Нажаль, комунальні підприємства не мають власної техніки, але приватні підприємства пішли на зустріч владі і готові виділити трактори на іншу необхідну техніку. 
Наприкінці міський голова відповів на запитання. Про це та виступи секретаря та заступника з ЖКГ буде далі.


Вадим Степанець   

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Військовий проти депутата. Не упереджено

  Сьогодні, на площі, біля будинку міської ради, зустрілися військовий Вадим Бруслик та депутат Світловодської міської ради Максим Бакуменко. Зустрілися, щоб з’ясувати стосунки, публічно, у присутності громадян. Передісторія Ця історія вийшла з Facebook та привернула увагу жителів нашого міста. Мешканець нашого міста Вадим  Бруслик, який зараз захищає нас на фронті, запостив у відео мережі ФБ звернення, в яких він звинуватив депутата у образі його особисто та його сі м’ ю. Крім того, Вадим Бруслик звинуватив Максима Бакуменка у кришуванні підприємця, який є винуватцем у неприємному запаху, що досаджує мешканцям району Табурища та придбанні авто і квартир у корупційний спосіб. У відео Вадим закликав депутата до зустрічі біля будинку міської ради. На зустріч прийшли громадяни міста. Позиції сторін   Бруслик позиціонував  себе у яклсті військового, який захищає свою країну, своє місто, свою сім’ю і хотів би, щоб влада в місті займалася питаннями, які хвилюють його мешканців. В

Представники громадськості результатами роботи депутатської комісії не задоволені

  Результатів рооти комісії з питань законності та реалізації державної регуляторної комісії у сфері господарської діяльності в місті очікувало багато мешканців. Саме ця комісія опікується питаннями етики та поведінки депутатів Світловодської міської ради. Засідання відбулося 1 вересня. На засідання прийшли представники громади. Підсумками роботи членів комісії світловодці розчаровані. Про це говорили мені ті, хто відвідав засідання.    Чому так сталося? Тут все просто. Жителі міста очікують, що міський голова та й весь депутатський корпус, зможе законно втрутитися в конфлікт між депутатом міської ради Максимом Бакуменко та військовим Вадимом Брусликом. Мешканці міста однозначно підтримали захисника. Про конфлікт можна почитати на Світловодськ Live . ( http://svitlovodsklive.blogspot.com/ ) Міський голова Андрій Маліцький обіцяв створити комісію щодо депутата Бакуменка. Час ішов, але про комісію ніхто нічого не чув. В той же час, депутат написав скаргу на Вадима Бруслика до ВСП і конфл

Громадська рада. Бенефіс Максима Ільченка

В ідбулося чергове засідання Громадської ради при виконавчому комітеті Світловодської міської ради. На порядку денному питання облаштування тротуарів та доріг в місті, освітлення вулиць, дитячі майданчики та закупівля необхідного для дитячих спортивних шкіл. Перші три питання в компетенції заступника міського голови з питань ЖКГ. Отже, доповідав Максим Ільченко. Ремонт доріг, тротуарів в місті – це прерогатива міської влади. І фінансування має бути з міського бюджету. Нажаль, міський бюджет, як доповів Ільченко, «потягти» все не в змозі. Зробити ремонт другої об’їзної дороги можливо тільки шляхом спільного фінансування. Міська влада спробує це зробити. Кошти на облаштування тротуару по другій об’їзній будуть закладені на наступний рік. Освітлення міста є актуальним для міста. Максим Ільченко повідомив, що це питання для нового керівника ККП є пріоритетним. Зараз на цій дільниці новий керівник. Він займається впровадженням новітніх технологій, енергозберігаючих ламп. Роботи провод