Перейти до основного вмісту

Про вищу освіту у Світловодську

Більшість батьків мріють про те, що б їх діти отримали вищу освіту. Але для цього потрібно їхати до іншого міста. І відразу постає багато проблем… От якби в нашому місті був виш. 
Але він є – це Світловодський політехнічний коледж. Розташований він по вулиці Єгорова. З директором коледжу Ігорем Петровим мені вдалося поспілкуватися.

Ігорю Володимировичу, світловодці знають що, в місті є технікум, але зараз…
-         Так, дійсно раніше наш заклад носив назву Світловодський технікум радіоелектронного приладобудування. Створений він 1 вересня 1984 року з метою забезпечення зростаючих потреб в забезпеченні кваліфікаційними кадрами підприємств, установ та організацій регіону. Зараз це Світловодський політехнічний коледж відокремлений структурний підрозділ Кіровоградського національного технічного університету. Життя не стоїть на місті. Відбулися зміни у системі вищої освіти. У відповідності з новим Законом «Про освіту» коледжі ІІ рівня акредитації готують молодших бакалаврів. Це базова вища освіта. Наш навчальний заклад відповідає вимогам цього рівня. Таким чином ми стали коледжем. Коледж відрізняється від інституту чи університету передусім скороченим терміном навчання, обов’язком проходженням трудових практик на підприємствах та підвищеною увагою до виховної роботи.

Але у вас з’явилася «приставка Кіровоградського національного технічного університету». То ви тепер не самостійний ВНЗ?
-         І так, і ні. Ми об’єдналися з Кіровоградським вишем та стали його відокремленим підрозділом. Але ступень самостійності у нас досить досить велика. До того ж, у нас з’явилася реальна можливість надати нашим студентам завершити своє навчання, отримавши ступень магістра.

Ігорю Володимировичу, давайте продовжимо про переваги навчання в коледжі.
-         Із задоволенням. Серед переваг навчання в коледжі – доступна ціна та коротший термін навчання, який дозволяє швидше перейти до практики та набути професійної компетентності. А це нині, за умови жорстокої конкуренції на ринку праці, неабияк важливо. Адже в той час, як однолітки лише закінчують навчання в одинадцятому класі, випускник коледжу вже має реальний трудовий досвід, який для роботодавця важить більше, ніж освітньо-кваліфікаційний рівень найманого працівника.
Також, не менш важливою є можливість без перерви одержати повну загальну освіту, а додатково – робітничу професію. Так, наприклад, в минулому (2014 р.) 62,9% випускників вступили до ВНЗів ІІІ–ІV рівня акредитації відразу на другий чи третій курс денної форми навчання, 21,3% навчаються на третьому курсі заочно, троє студентів з випуску навчаються в Польщі. Отже, без ЗНО колишній дев’ятикласник вступає до коледжу і отримую ступінь молодшого спеціаліста, отримує робітничу професію, потім (знову без ЗНО) зараховуються на третій курсу університету, за скороченим терміном  навчання отримує диплом бакалавра чи магістра. Крім того, наші студенти за бажанням можуть одночасно навчатися за двома спеціальностями і, відповідно, отримати два дипломи про вищу освіту (наприклад, і технолога і економіста). До речі, з 2014 року все навчання в коледжі здійснюється виключно за рахунок бюджету. Студентам коледжу, що належно навчаються, призначаються академічні і соціальні (суспільні) стипендії.
Звертаю увагу, що серед значної кількості професіоналів, що досягли певних висот у кар'єрі, початок навчального шляху припадає саме на коледж.  Це явище зумовлене багатьма факторами. По-перше, знайомство з професією відбувається раніше (Ще будучи зовсім юним, студент входить у світ своєї майбутньої професії, адаптується до неї, осмислює правильність чи неправильність вибору).
 Навчальний процес у коледжі відрізняється від шкільного. Як і в усіх ВНЗ урок складаються в пари, більше проміжного контролю, тому студенти якісніше готуються до занять, кожний семестр – практики, курсові, заліки, екзамени. В кінці – державна атестація і дипломна робота. До того ж бути студентом в такому юному віці - привід для гордості, а якщо до того є і стипендія від половини до тисячі гривень - це робить його більш дорослим і в своїх очах і в очах однолітків.
А ще, студенти виступають новаторами і експериментаторами, спираючись при цьому на тверду базу професійних знань, мають можливість отримати стаж роботи, брати участь в олімпіадах з загальноосвітніх дисциплін та професійної підготовки, різноманітних науково практичних конференціях, долучитися до громадського життя, займатися художньою самодіяльністю, спортом, користуватись бібліотекою, брати участь в конференціях, олімпіадах, конкурсах, зустрічатися з цікавими людьми – все це дає наш навчальний заклад.

Найкращою характеристикою навчального закладу є успіхи його випускників, чи не так?
-         Абсолютно з вами згоден. Ми пишаємося своїми випускниками. Особлива гордість коледжу - його вихованці. За роки існування підготовлено понад 4 тис. спеціалістів. Вони працюють на великих підприємствах, на телебаченні, в державних та правоохоронних органах в системі малого бізнесу по всій території країни та за кордоном. Багатьом з них саме наш навчальний заклад дав поштовх для успішної кар’єри.
Так, випускниця технологічного відділення Гречка Ірина Павлівна захистила дисертацію і сьогодні має звання кандидат технічних наук та працює старшим викладачем кафедри машин і механізмів в Національному технічному Університеті «Харківський політехнічний університет», випускники радіотехнічного відділення Філоненко Сергій  Володимирович - нині перший заступник голови міської ради нашого міста, Безкровний Євгеній Вікторович - працює заступником управління компанії «Укрнафта» в  м. Харків, Скала Павло Володимирович підполковник МВС, працює в Міжнародній асоціації по боротьбі з наркотиками, випускник економічного відділення Кришан Олексій Федорович - кандидат економічних наук, доцент Дніпропетровського університету імені Альфреда Нобеля і багато, багато інших.
Відгуки роботодавців свідчать, що наші випускники володіють  конкретними знаннями, вміннями і навичками, загальною культурою, мають достатню підготовку для вирішення завдань професійної діяльності. За внесок у розвиток вищої освіти у 2008р. наш навчальний заклад одержав почесний знак «Флагман сучасної освіти України».

Готуючись до інтерв’ю, я побачив, що коледж – популярний заклад в місті. В чому, на вашу думку, полягає секрет популярності?
Чому наш коледж стає все більш популярним серед молоді? Тому, що той хто прагне працевлаштуватися знає, що роботодавці при прийомі на роботу віддають перевагу випускникам саме коледжів та технікумів, оскільки вони набагато глибше знають і дивляться на роботу як спеціаліст, як теоретик і як практик одночасно. Сьогодні попит на професіоналів з вищою освітою тільки зростає.
Наведу приклад. У комерційних і державних структурах нашого міста затребувані і під час канікул та практик працюють студенти нашого коледжу - майбутні спеціалісти з бухгалтерського обліку, економіки, комп’ютерних технологій, які згодом отримають диплом і стануть справжніми професіоналами, адже на той момент у них вже буде незаперечна перевага - досвід роботи. Слід зазначити, що сьогодні в Україні значна кількість таких технологів, економістів, бухгалтерів, програмістів починають свій шлях з коледжу. Саме тут вони отримують знання з загально-професійних дисциплін, а потім, вже університеті,  обирають собі конкретну спеціалізацію, орієнтуючись на вже існуючий практичний досвід, а не точку зору батьків. А що важливіше і результативніше?

Ігорю Володимировичу, яких фахівців готує коледж?
-         Нині Світловодський коледж готує спеціалістів за сьома спеціальностями: «Розробка програмного забезпечення», «Конструювання, виробництво та технічне обслуговування радіотехнічних пристроїв», «Виробництво, обслуговування та ремонт електронної побутової апаратури», «Технологія обробки матеріалів на верстатах і автоматичних лініях», «Економіка підприємства», «Бухгалтерський облік», «Монтаж і експлуатація електроустаткування підприємств і цивільних споруд».
Мало кому відомо, але два тижні тому наш Коледж переміг в конкурсі і на поточний рік і отримав право проводити професійну підготовку за спеціальностями: бухгалтерський облік за національними стандартами, основи підприємницької діяльності, інформаційні системи обліку, сучасні технології бухгалтерського обліку та фінансової звітності, інформаційно-комунікаційні технології для всіх бажаючих, а для тих, хто з якихось причин втратив роботу – за рахунок Державного центру зайнятості.

Скажу відверто – вражає. Але чи є база у коледжу для підготовки таких фахівців?
-         Колектив коледжу складається з висококваліфікованих  викладачів. З них кандидат технічних наук, двадцять чотири викладачі вищої категорії, сім - мають звання «викладач - методист». За добросовісну, сумлінну працю дванадцять - нагороджені Почесним знаком «Відмінник освіти України», чотирнадцять -  Почесною грамотою Міністерство освіти і науки України. З вдячністю і пошаною говорять студенти та їх батьки про Козенко Тамару Іванівну, Гуршала Олександра Леонідовича, Ситника Олексія Олексійовича, Караєву Лідію Борисівну і багатьох інших. Їх праця, досвід,  життєва мудрість завжди необхідні молоді.
Коледж має відповідну матеріально-технічну базу, яка відповідає санітарно – гігієнічним вимогам і придатна для проведення освітньої діяльності. В навчальному процесі використовується 17 кабінетів, 12 лабораторій, 4 комп’ютеризовані лабораторії та дві майстерні. Кабінети  та лабораторії  забезпечені обладнанням, приладами та матеріалами, методичними посібниками, інструкціями, що дозволяє виконувати лабораторні та практичні роботи якісно та в повному обсязі. В механічній та радіотехнічній майстернях формують практичні навички і вміння робітничих професій токаря, фрезерувальника, радіомонтажника, регулювальника радіоапаратури,  а також основи інших майбутніх спеціальностей.
Значна увага приділяється комп’ютеризації навчального процесу. За останній період придбано та модернізовано 36 одиниць сучасної комп’ютерної техніки. Змонтована локальна комп’ютерна мережа, що значно полегшує обмін даними. Забезпечено можливість безкоштовного доступу викладачів і студентів до швидкісного Інтернету.  Загальна кількість наявних комп’ютерів відповідає нормативній потребі. Читальна зала бібліотеки розрахована на 60 посадових місць. Студенти забезпечуються підручниками, навчальними посібниками згідно з діючими нормативами. В їх розпорядженні великий вибір довідкової та інформаційної літератури  як загально технічної, так і спеціальної. Впроваджується, так звана, «кейсова система» (коли студенту видається повний комплект методичного забезпечення в електронному вигляді).

І останнє питання. Чо потрібно зробити, щоб  вступити до коледжу?
Вступники подають заяву про участь у конкурсному відборі для вступу в коледж до приймальної комісії в паперовому або в електронному вигляді. При поданні заяви в паперовій формі вступник пред’являє особисто: документ, що посвідчує особу та громадянство, військовий квиток або посвідчення про приписку, свідоцтво про народження - для осіб, які за віком не мають паспорта, або інший документ, який посвідчує особу і громадянство; - шість кольорових фотокарток розміром 3 х 4 см.; сертифікат (сертифікати) відповідного рівня зовнішнього незалежного оцінювання (для вступників на основі повної загальної середньої освіти).
Прийому заяв та документів проводиться з 10 по 24 липня. Строки проведення вступних випробувань: з 25 липня по 01 серпня. Зарахування студентів (за державною формою – 08 серпня, за контрактом – до 14 серпня). Для всіх бажаючих при коледжі працюють підготовчі шести, трьох і одномісячні курси.


Інтерв’ю провів Вадим Степанець

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Військовий проти депутата. Не упереджено

  Сьогодні, на площі, біля будинку міської ради, зустрілися військовий Вадим Бруслик та депутат Світловодської міської ради Максим Бакуменко. Зустрілися, щоб з’ясувати стосунки, публічно, у присутності громадян. Передісторія Ця історія вийшла з Facebook та привернула увагу жителів нашого міста. Мешканець нашого міста Вадим  Бруслик, який зараз захищає нас на фронті, запостив у відео мережі ФБ звернення, в яких він звинуватив депутата у образі його особисто та його сі м’ ю. Крім того, Вадим Бруслик звинуватив Максима Бакуменка у кришуванні підприємця, який є винуватцем у неприємному запаху, що досаджує мешканцям району Табурища та придбанні авто і квартир у корупційний спосіб. У відео Вадим закликав депутата до зустрічі біля будинку міської ради. На зустріч прийшли громадяни міста. Позиції сторін   Бруслик позиціонував  себе у яклсті військового, який захищає свою країну, своє місто, свою сім’ю і хотів би, щоб влада в місті займалася питаннями, які хвилюють його мешканців. В

Представники громадськості результатами роботи депутатської комісії не задоволені

  Результатів рооти комісії з питань законності та реалізації державної регуляторної комісії у сфері господарської діяльності в місті очікувало багато мешканців. Саме ця комісія опікується питаннями етики та поведінки депутатів Світловодської міської ради. Засідання відбулося 1 вересня. На засідання прийшли представники громади. Підсумками роботи членів комісії світловодці розчаровані. Про це говорили мені ті, хто відвідав засідання.    Чому так сталося? Тут все просто. Жителі міста очікують, що міський голова та й весь депутатський корпус, зможе законно втрутитися в конфлікт між депутатом міської ради Максимом Бакуменко та військовим Вадимом Брусликом. Мешканці міста однозначно підтримали захисника. Про конфлікт можна почитати на Світловодськ Live . ( http://svitlovodsklive.blogspot.com/ ) Міський голова Андрій Маліцький обіцяв створити комісію щодо депутата Бакуменка. Час ішов, але про комісію ніхто нічого не чув. В той же час, депутат написав скаргу на Вадима Бруслика до ВСП і конфл

Громадська рада. Бенефіс Максима Ільченка

В ідбулося чергове засідання Громадської ради при виконавчому комітеті Світловодської міської ради. На порядку денному питання облаштування тротуарів та доріг в місті, освітлення вулиць, дитячі майданчики та закупівля необхідного для дитячих спортивних шкіл. Перші три питання в компетенції заступника міського голови з питань ЖКГ. Отже, доповідав Максим Ільченко. Ремонт доріг, тротуарів в місті – це прерогатива міської влади. І фінансування має бути з міського бюджету. Нажаль, міський бюджет, як доповів Ільченко, «потягти» все не в змозі. Зробити ремонт другої об’їзної дороги можливо тільки шляхом спільного фінансування. Міська влада спробує це зробити. Кошти на облаштування тротуару по другій об’їзній будуть закладені на наступний рік. Освітлення міста є актуальним для міста. Максим Ільченко повідомив, що це питання для нового керівника ККП є пріоритетним. Зараз на цій дільниці новий керівник. Він займається впровадженням новітніх технологій, енергозберігаючих ламп. Роботи провод