Перейти до основного вмісту

Нарешті у на намічаються топонімічні зміни

Цими днями при Світловодському міськвиконкомі створено комісію з питань перейменування вулиць. Як повідомив нам заступник голови даної комісії, директор міського краєзнавчого музею Віктор Сергєєв, питання зміни назв вулиць вже давно на часі. А на тлі останніх подій в Україні й довкола – і поготів. Новостворена комісія, вивчаючи досвід інших міст, зокрема, Кіровограда, розглядатиме пропозиції щодо докорінної зміни топонімічної мапи Світловодська, підсумував Сергєєв.
У цьому зв’язку, у своїх архівах ми відшукали статтю, датовану 2 жовтням ще 2008 року… То невже колишнім совєтським українцям потрібно кровопролиття, щоб настало прозріння!? Невже, і без цього, замало історичних аналогів, щоб зрозуміти, хто є їхнім споконвічним ворогом і не наступати на одні й ті ж криваві граблі!? Невже у нас, не вистачило глузду й мудрості, щойно у 1991 році впала «тюрма народів» - СССР, позбутися всіх атрибутів тієї бісівської системи і без огляду помчати до Європи та НАТО!? Так, як це зробили прибалти, чехи, поляки та інші «в’язні», т. з. соціалістичного табору. І де вони зараз, і де ми? Та, якби ми – з тодішньою потугою, що залишилась від СССР, - зробили так, як вони, то сьогодні б німці їздили в Україну на заробітки. А ми?.. Залишили владу перефарбованим комунякам, які, перебуваючи на утриманні у Москви, вирізали на металобрухт наші заводи, засрали наші поля і берегли, як «зіницю ока» своїх лєніних, калініних, свєрдлових та іншу шваль. Бо вони, на відміну від тих, ким вони верховодили (і верховодять донині), розуміли, що «як назвеш корабель – так він і попливе»..    
ВУЛИЦЯ, НА ЯКІЙ ТИ ЖИВЕШ
Не так давно світловодський міськвиконком, виконуючи доручення Секретаріату Президента України, склав перелік міських вулиць, що названі на честь діячів комуністичного режиму. Один примірник цього документу потрапив у наше розпорядження. Отже, згідно нього, 42 вулиці (дві третини) названі на честь ворогів України та «атрибутів» тієї бісівської системи. Наприклад, з незрозумілих причин, у Світловодську налічується вулиця і провулок з однією назвою – Піонерська. А от кого городяни від усієї душі «шанують і люблять», так це, звісно, - Лєніна. Окрім того, що його пам’ятник все ще бовваніє у центрі міста, його ім’я носить і головна вулиця, і провулок, і сквер. Та, для «люблячих сердець» і цього замало – є, також, ще й вулиці Ілліча, та його дружини – Крупської. «Полюбляють» у Світловодську й красного командира Пархоменка (вулиця й провулок), який, чи-то свідомо, чи-то по-тупості, насаджав в Україні сатанинську окупаційну владу. В цьому відношенні у нас цілий «звіринець» – і Артем, і Боженко, і Котовський, і Щорс, і Петровський... А що цілком незрозуміло, так це те, яке відношення мають до міста (до України, відомо, - найнегативніше) наступні персони: Володарський (Мойсей Ґольдштейн – лєнінський «геббельс»); Уріцкий (ще один Мойсей, який керував кривавою ЧК у Пєтроґраді); Калінін; Кіров (Сєрґєй Костріков, з 1927 року і до вбивства – головний «лєнінґрадєц» та куратор будівництва Біломорсько-Балтійського каналу та концтаборів смерті на Соловках - так звані СЛОНи); Куйбишев (один із організаторів в СССР політики тотальних репресій); Свєрдлов (організатор, так званого, красного терору, під «роздачу» якого попала і царська родина на чолі з Ніколаєм ІІ «Крававим»)... І це ще не повний перелік виродків, від імен яких - Калінін, Кіров, Куйбишев, Свєрдловск – позбулися навіть міста Імперії зла - Московії. А світловодці, виходить, їх люблять ще більше, аніж їхні земляки!? А от - приклади вже садо-мазохістських збочень, гідні уваги психіатрів – Влас Чубар та Алєксандр Постишев. Так-так – іменами цих двох особин все ще удостоєні дві світловодські вулиці. І це в той час, коли вже достеменно відомо, що народ України був приречений на вимирання «завдяки» підписаній у 1932 році Чубарем постанові Совнаркому України «Про боротьбу з саботажем у хлібозаготівля». Завізував він і вердикт «Про занесення на «чорну дошку» сіл, що злісно саботують хлібозаготівлі» з доважком переліку жорстких каральних заходів. Другий же ж мерзотник застосував репресивні методи при проведенні колективізації і виконання плану хлібозаготівель в Україні, вів боротьбу зі «шкідниками» і «націоналістичною контрреволюцією». І, як свідчать документи, Постишев був одним з найголовніших, організаторів голодомору 1932-33 років в Україні.
Дивно, але у виконкомівський перелік (чомусь) не потрапили такі постаті як Горький і Ворошилов. Щодо першого варто нагадати, як до цього «інженєра чєловєчєскіх душ» завітали якось совєтсько-українські митці з плеяди, так званого, розстріляного відродження (щоб знали, як вірити окупантам) з проханням дати дозвіл перекласти твори «бурєвєстника» українською. На що той, грізно щетинивши  вуси, мовив: немає ніякої української мови, а «єсть ліш малоруский діалєкт вєлікарускава язика» і звертів малоросам-прохачам «вєлікарусую» дулю. А щодо безмозкого сталінського карателя Клима Ворошилова... Та, ну їх всіх до пекла – вже верне про них писати - чи можемо ми собі уявити, що в Ізраїлі є вулиці названі на честь Гітлера, Гімлера або Геббельса?
... Отже, список є. Та, як нам повідомили оргвідділі міськвиконкому, топонімічні зрушення можливі за наявності двох факторів – необхідних коштів у міському бюджеті та за безпосереднього бажання громади. А тут, як відомо, забракне і першого, і, що найсуттєвіше – другого. Тож наскільки у нас, українців, атрофована історична пам’ять та національна самосвідомість, що нам не бридко і не огидно жити на вулицях всіх отих маніяків-бузувірів!
ДЛЯ ХОХМИ
Діло було у Львові наприкінці 80-років. Національно свідомі галичани перейменували свою вулицю Лєніна на вулицю Бандери. А акурат на цій вулиці розміщувався обласний КҐБ. Уявляєте, як скреготало зубами ҐБешне начальство у Москві, відправляючи кореспонденцію на адресу: «УССР, г. Львов, ул. Бандеры…, областное управление Комитета Государственной Безопасности».
«Світловодськ Інформ»
(№40 від 2 жовтня 2008 р.)


Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Військовий проти депутата. Не упереджено

  Сьогодні, на площі, біля будинку міської ради, зустрілися військовий Вадим Бруслик та депутат Світловодської міської ради Максим Бакуменко. Зустрілися, щоб з’ясувати стосунки, публічно, у присутності громадян. Передісторія Ця історія вийшла з Facebook та привернула увагу жителів нашого міста. Мешканець нашого міста Вадим  Бруслик, який зараз захищає нас на фронті, запостив у відео мережі ФБ звернення, в яких він звинуватив депутата у образі його особисто та його сі м’ ю. Крім того, Вадим Бруслик звинуватив Максима Бакуменка у кришуванні підприємця, який є винуватцем у неприємному запаху, що досаджує мешканцям району Табурища та придбанні авто і квартир у корупційний спосіб. У відео Вадим закликав депутата до зустрічі біля будинку міської ради. На зустріч прийшли громадяни міста. Позиції сторін   Бруслик позиціонував  себе у яклсті військового, який захищає свою країну, своє місто, свою сім’ю і хотів би, щоб влада в місті займалася питаннями, які хвилюють його мешканців. В

Представники громадськості результатами роботи депутатської комісії не задоволені

  Результатів рооти комісії з питань законності та реалізації державної регуляторної комісії у сфері господарської діяльності в місті очікувало багато мешканців. Саме ця комісія опікується питаннями етики та поведінки депутатів Світловодської міської ради. Засідання відбулося 1 вересня. На засідання прийшли представники громади. Підсумками роботи членів комісії світловодці розчаровані. Про це говорили мені ті, хто відвідав засідання.    Чому так сталося? Тут все просто. Жителі міста очікують, що міський голова та й весь депутатський корпус, зможе законно втрутитися в конфлікт між депутатом міської ради Максимом Бакуменко та військовим Вадимом Брусликом. Мешканці міста однозначно підтримали захисника. Про конфлікт можна почитати на Світловодськ Live . ( http://svitlovodsklive.blogspot.com/ ) Міський голова Андрій Маліцький обіцяв створити комісію щодо депутата Бакуменка. Час ішов, але про комісію ніхто нічого не чув. В той же час, депутат написав скаргу на Вадима Бруслика до ВСП і конфл

Громадська рада. Бенефіс Максима Ільченка

В ідбулося чергове засідання Громадської ради при виконавчому комітеті Світловодської міської ради. На порядку денному питання облаштування тротуарів та доріг в місті, освітлення вулиць, дитячі майданчики та закупівля необхідного для дитячих спортивних шкіл. Перші три питання в компетенції заступника міського голови з питань ЖКГ. Отже, доповідав Максим Ільченко. Ремонт доріг, тротуарів в місті – це прерогатива міської влади. І фінансування має бути з міського бюджету. Нажаль, міський бюджет, як доповів Ільченко, «потягти» все не в змозі. Зробити ремонт другої об’їзної дороги можливо тільки шляхом спільного фінансування. Міська влада спробує це зробити. Кошти на облаштування тротуару по другій об’їзній будуть закладені на наступний рік. Освітлення міста є актуальним для міста. Максим Ільченко повідомив, що це питання для нового керівника ККП є пріоритетним. Зараз на цій дільниці новий керівник. Він займається впровадженням новітніх технологій, енергозберігаючих ламп. Роботи провод