Перейти до основного вмісту

Чиї інтереси відстоюють депутати


Увесь період після місцевих виборів мої колеги, депутати, плідно витрачають на власну рекламу. Дарма, що вибори уже завершилися. Напевно готуються до майбутніх. Пряма трансляція сесії міської ради надає можливість містянам спостерігати за перебігом сесії, а депутатам – рекламувати себе. Практично безкоштовна реклама.
Після виборів минуло уже більше шести місяців. Я впевнений, що світловодці вже давно розібралися, хто є найкращим депутатом, яка фракція в раді найпослідовніша та хто є останньою надією виборців. Отже, пора приймати виважені та відповідальні рішення. Навіть тоді, коли вони можуть бути і не популярні для деяких верст населення. Нажаль, цього не відбувається.
В четвер, 26 травня відбулася чергова сесія міської ради. Одним з питань порядку денного був розгляд змін до податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки. Це податок на приміщення юридичних осіб, в яких не здійснюється виробнича діяльність та на житло, яке перевищує певні норми. Для фізичних осіб, квартир в багатоквартирних будинках, це 60 кв м, для садиб – 120 кв м.
Депутати попередньої каденції прийняли ставки, але потім визначили нульову ставку податку для фізичних осіб. 
Що виходить в грошах. Юридичні особи, а у нас таких 79, заплатили в 2015 році 223,9 тисячі гривень податку. Фізичні особи податок не сплачували. Не будуть вони сплачувати і в 2017 році. У відповідності із Законом, міська рада має визначити ставку для фізичних осіб в цьому році, тоді з 2018 року вона буде сплачуватися.  
Що це дасть? Давайте порахуємо. У нас в місті 612500 кв м. Гіпотетично та приблизно сплачувати буде 10% власників квартир. Потрібно розуміти, що якщо у вас, скажімо, квартира у 80 кв м, або будинок у 200 кв м, але вони належать двом власникам, то житло не оподатковується і ви нічого платити не будете. Але продовжуємо обраховувати далі. При ставці оподаткування, яку запропонувала комісія, а це 1% (15,50 грн за кв м), загальна сума складе 155 тис грн. Оподатковуються також і гаражі. Запропонована ставка у 0,5% (7,50 грн). При загальній площі приватизованих гаражів 19870 кв м бюджет отримає 154 тис грн. Таким чинов в 2018 році до бюджету міста поступить 309 тис грн. То невже вони будуть лишні для нас? І це я не врахував ще приватний сектор.
А тепер про сесію. Депутати активно дискутували. Валентин Козярчук переконував по необхідність введення податку, який буде наповнювати бюджет. Депутати під різними приводами голосувати не хотіли, не зважаючи на те, що вчасно був опублікований регуляторний акт. Питання розглядали на депутатських комісіях. Втім, народні обранці вимагали знову провести громадське обговорення та консультації. Хочу зазначити, що згідно закону виконком вчасно опублікував регуляторний акт щодо ставок податку. Змінити ставки міська рада, згідно закону, має до 14 липня. Якщо рада це не зробить, то в 2018 році ми не отримаємо гроші до бюджету за моїми грубими підрахунками 309 тис.
Отже, рішення не проголосоване. Чому вони так зробили, я не знаю. Чиї інтереси захищали депутати – теж не знаю. Пропоную виборцям розібратися самим.
За введення ставки голосували: Лукинський, Шаповал, Степанець, Чаричанський, Мальцева, Нестеренко, Гайчук  Гуцаленко, Маліцкий, Долгий, Москаленко, Козярчук.
Утрималися: Веремеєнко, Ковальчук-Москаленко, Молчанов, Попічко, Сапянов, Волохов, Стогній, Кучугурний, Шумейко, Дяченко, Крівенко, Мисько, Сіромаха, Оніщенко, Стовба, Тетяніченко.
Відсутні депутати: Філоненко, Герасименко, Павловський, Берестовський.
На фотокопії графа 3.2 помічена червоним.

Вадим Степанець

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Військовий проти депутата. Не упереджено

  Сьогодні, на площі, біля будинку міської ради, зустрілися військовий Вадим Бруслик та депутат Світловодської міської ради Максим Бакуменко. Зустрілися, щоб з’ясувати стосунки, публічно, у присутності громадян. Передісторія Ця історія вийшла з Facebook та привернула увагу жителів нашого міста. Мешканець нашого міста Вадим  Бруслик, який зараз захищає нас на фронті, запостив у відео мережі ФБ звернення, в яких він звинуватив депутата у образі його особисто та його сі м’ ю. Крім того, Вадим Бруслик звинуватив Максима Бакуменка у кришуванні підприємця, який є винуватцем у неприємному запаху, що досаджує мешканцям району Табурища та придбанні авто і квартир у корупційний спосіб. У відео Вадим закликав депутата до зустрічі біля будинку міської ради. На зустріч прийшли громадяни міста. Позиції сторін   Бруслик позиціонував  себе у яклсті військового, який захищає свою країну, своє місто, свою сім’ю і хотів би, щоб влада в місті займалася питаннями, які хвилюють його мешканців. В

Представники громадськості результатами роботи депутатської комісії не задоволені

  Результатів рооти комісії з питань законності та реалізації державної регуляторної комісії у сфері господарської діяльності в місті очікувало багато мешканців. Саме ця комісія опікується питаннями етики та поведінки депутатів Світловодської міської ради. Засідання відбулося 1 вересня. На засідання прийшли представники громади. Підсумками роботи членів комісії світловодці розчаровані. Про це говорили мені ті, хто відвідав засідання.    Чому так сталося? Тут все просто. Жителі міста очікують, що міський голова та й весь депутатський корпус, зможе законно втрутитися в конфлікт між депутатом міської ради Максимом Бакуменко та військовим Вадимом Брусликом. Мешканці міста однозначно підтримали захисника. Про конфлікт можна почитати на Світловодськ Live . ( http://svitlovodsklive.blogspot.com/ ) Міський голова Андрій Маліцький обіцяв створити комісію щодо депутата Бакуменка. Час ішов, але про комісію ніхто нічого не чув. В той же час, депутат написав скаргу на Вадима Бруслика до ВСП і конфл

Громадська рада. Бенефіс Максима Ільченка

В ідбулося чергове засідання Громадської ради при виконавчому комітеті Світловодської міської ради. На порядку денному питання облаштування тротуарів та доріг в місті, освітлення вулиць, дитячі майданчики та закупівля необхідного для дитячих спортивних шкіл. Перші три питання в компетенції заступника міського голови з питань ЖКГ. Отже, доповідав Максим Ільченко. Ремонт доріг, тротуарів в місті – це прерогатива міської влади. І фінансування має бути з міського бюджету. Нажаль, міський бюджет, як доповів Ільченко, «потягти» все не в змозі. Зробити ремонт другої об’їзної дороги можливо тільки шляхом спільного фінансування. Міська влада спробує це зробити. Кошти на облаштування тротуару по другій об’їзній будуть закладені на наступний рік. Освітлення міста є актуальним для міста. Максим Ільченко повідомив, що це питання для нового керівника ККП є пріоритетним. Зараз на цій дільниці новий керівник. Він займається впровадженням новітніх технологій, енергозберігаючих ламп. Роботи провод