Перейти до основного вмісту

Підсумки року 2014: влада та громада

Завершується 2014 рік. Він увійде в історію країни, як рік революції, рік Майдану гідності і свободи. Нажаль, він увійде в історію і як рік війни. Війни, яку до цього навіть у страшному сні ми не могли передбачити. Рухнув міф про вікову дружбу,  «старший брат» виявився не братом, а справжнім ворогом. Як Світловодськ і світловодці прожили цей рік? Поділюся з цього приводу власними думками.

Розпочався 3014 рук під виконання державного гімну мільйоном українців на Майдані Незалежності. Уся Україна, затамувавши подих, спостерігала за подіями в столиці. І не тільки спостерігала, але й брала активну участь у них. Одні чергували на Майдані, інші надавали допомогу чим могли. Ми тоді сподівалися, що Майдан переможе мирно. Нажаль, цього не сталося. Загинули люди, кращі з нас.

Не помилюся у твердженні, що значна частина світловодців підтримала Майдан. Одні прийняли активну участь у протестах на Майдані. Інші підтримували Майдан матеріально. Будемо відверті, були й такі, що засуджували протест та їздили на антимайдан. Не можу стверджувати однозначно, але ходять чутки, що де кого з молодих людей  можна було побачити серед «тітушок».

В цей час мітингувала майже уся Україна. В містах і селах відбувалися свої майдани. Але не в усіх. У нас,  в Світловодську, обійшлося без бурхливого майдану. Добре це, чи погано? Судити не берусь ні тоді, ні зараз. Головне – це перемога в країні.

Міська влада старалася вести себе тихо і постійно, закликала до спокою та порозумінню. Нічого дивного, так і потрібно робити, але… Є оте саме але… На сесіях наші депутати  підтримують Януковича та пробують заборонити знімати їх на відео. Виконавча влада теж підтримує Януковича та закликає навести порядок в країні. І що характерно, ці заклики лунають під час самих кровавих подій на Майдані. 22 січня, коли від пуль загинули перші протестувальники, міська влада проводила урочистості з нагоди соборності України. А 19 лютого – засідання представників ГО з підписанням звернення до президента.

«Вимагаємо взяти під контроль, відновити в державі порядок і законність, захистити державне майно та майно територіальних громад, приватних осіб.» Звернення до Президента України

Особливо вражає позиція нашого міського голови. Ні на одному з цих заходів він присутній не був. І перший і другий захід проходили під головування першого заступника Юрія Лукинського та секретаря ради Зінаїди Климчук. Чому не було мера? Зараз уже не пригадаю точно. Можливо хворів, а можливо він, насправді, і є наш «світловодський Штірліц».

22 січня, в неділю, Юрій Котенко зібрав прес-конференцію і разом із заступниками заявив про вихід з Партії регіонів. Після цього мер «вибухнув». Спочатку покаявся, потім змінив першого заступника, пішов у відставку заступник з ЖКГ. Вражали нові ініціативи з покращення стану міста та нашого життя.  

Жителі, ну не всі, але повірили і підтримали мера. Особливо їм сподобалася його боротьба з начальниками ЖЕКів, захист прав тих, хто встановив індивідуальне опалення, та боротьба за водоканал. Але згодом запал містян охолов. Після зміни начальників ЖЕКів послуги по обслуговуванню не покращилися, а недавно останні в судовому порядку відновилися на посадах, та ще й компенсації відсудили. Сплатять їх з нашого карману.

Проблемним залишаються і відносини з ОКПВ «Дніпро-Кіровоград». Після передачі міського водоканалу на це підприємство, громада міста практично втратила важелі впливу на його діяльність та формування тарифу.

Незрозумілою виглядає війна мера та СП ТОВ «Світловодськпобут». Зокрема, у мене питання: чи немає у нашої влади програма переходу міста на індивідуальне опалення? Якщо є, де її можна побачити? Якщо вона відсутня, то для чого мер про неї написав в обласній пресі.

Здивувала в цьому році і громада міста. Приємно здивувала активною волонтерською діяльністю з підтримки армії. Особливо активна в цьому молодь. Це не може не радувати. Значно зросла громадська активність жителів міста. З’явилися нові, активні громадські діячі.    
В той е час, відчувається, що ми ще не розлучилися з минулим. Активно проголосувавши за нові політичні сили на дострокових виборах до Верховної Ради, ми обрали члена «молодої команди» Черновецького своїм представником у вищому законодавчому органі країни.

Таким непростий був рік 2014. Наступний буде теж нелегким, втім, ми зможемо стати кращими, змінити наше життя та розпрощатися з негативом минулих років. Потрібно тільки захотіти.


Вадим Степанець 

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Військовий проти депутата. Не упереджено

  Сьогодні, на площі, біля будинку міської ради, зустрілися військовий Вадим Бруслик та депутат Світловодської міської ради Максим Бакуменко. Зустрілися, щоб з’ясувати стосунки, публічно, у присутності громадян. Передісторія Ця історія вийшла з Facebook та привернула увагу жителів нашого міста. Мешканець нашого міста Вадим  Бруслик, який зараз захищає нас на фронті, запостив у відео мережі ФБ звернення, в яких він звинуватив депутата у образі його особисто та його сі м’ ю. Крім того, Вадим Бруслик звинуватив Максима Бакуменка у кришуванні підприємця, який є винуватцем у неприємному запаху, що досаджує мешканцям району Табурища та придбанні авто і квартир у корупційний спосіб. У відео Вадим закликав депутата до зустрічі біля будинку міської ради. На зустріч прийшли громадяни міста. Позиції сторін   Бруслик позиціонував  себе у яклсті військового, який захищає свою країну, своє місто, свою сім’ю і хотів би, щоб влада в місті займалася питаннями, які хвилюють його мешканців. В

Представники громадськості результатами роботи депутатської комісії не задоволені

  Результатів рооти комісії з питань законності та реалізації державної регуляторної комісії у сфері господарської діяльності в місті очікувало багато мешканців. Саме ця комісія опікується питаннями етики та поведінки депутатів Світловодської міської ради. Засідання відбулося 1 вересня. На засідання прийшли представники громади. Підсумками роботи членів комісії світловодці розчаровані. Про це говорили мені ті, хто відвідав засідання.    Чому так сталося? Тут все просто. Жителі міста очікують, що міський голова та й весь депутатський корпус, зможе законно втрутитися в конфлікт між депутатом міської ради Максимом Бакуменко та військовим Вадимом Брусликом. Мешканці міста однозначно підтримали захисника. Про конфлікт можна почитати на Світловодськ Live . ( http://svitlovodsklive.blogspot.com/ ) Міський голова Андрій Маліцький обіцяв створити комісію щодо депутата Бакуменка. Час ішов, але про комісію ніхто нічого не чув. В той же час, депутат написав скаргу на Вадима Бруслика до ВСП і конфл

Громадська рада. Бенефіс Максима Ільченка

В ідбулося чергове засідання Громадської ради при виконавчому комітеті Світловодської міської ради. На порядку денному питання облаштування тротуарів та доріг в місті, освітлення вулиць, дитячі майданчики та закупівля необхідного для дитячих спортивних шкіл. Перші три питання в компетенції заступника міського голови з питань ЖКГ. Отже, доповідав Максим Ільченко. Ремонт доріг, тротуарів в місті – це прерогатива міської влади. І фінансування має бути з міського бюджету. Нажаль, міський бюджет, як доповів Ільченко, «потягти» все не в змозі. Зробити ремонт другої об’їзної дороги можливо тільки шляхом спільного фінансування. Міська влада спробує це зробити. Кошти на облаштування тротуару по другій об’їзній будуть закладені на наступний рік. Освітлення міста є актуальним для міста. Максим Ільченко повідомив, що це питання для нового керівника ККП є пріоритетним. Зараз на цій дільниці новий керівник. Він займається впровадженням новітніх технологій, енергозберігаючих ламп. Роботи провод