Перейти до основного вмісту

Пристрасті навколо Світловодськпобуту. Частина ІІ

Сподіваюся, що прискіпливий читач ознайомився з публікацією «Жить послезавтрашним днем» в газеті «Украина Центр» та відкритим листом міського голови «СП ТОВ «Світловодськпобут» доведене до банкрутства?» на сайті Світловодської міської ради. Ящо так, то частина ІІ моєї статті вам буде більш зрозумілою.  
Отже, щодо статті в УЦ. Генеральний директор СП ТОВ «Світловодськпобут» повідомив, що «співпраця Світловодського міського голови з СП ТОВ «Світловодськпобут» зводиться до незрозумілих публікацій з вигадками».

На підтвердження цього висновку Михалик повідомив наступне. Мер у статті стверджує, що «у нас тариф на тепло составляет более 12 грн.» Але це неправда «…у Кіровоградській області тариф на централізоване опалення в м. Світловодськ є найменшим –10,43 грн./м2. У м. Кіровоград тариф складає:  для ДП «Кіровоградтепло» - 11,02 грн./м2; для КП «Теплоенергетик» - 12,35 грн./м2, в м. Олександрія - для КП «Теплокомуненерго» - 12,12 грн./м2».

Крім того, за словами генерального директора, НКРЕ СП ТОВ «Світловодськпобут» не штрафувала, як це стверджує Юрій Котенко. Михалик запропонував кожному, хто це хоче перевірити зайти на сайт НКРЕ. Особисто я не знайшов інформації на сайті, але спробую зробити інформаційний запит, про що повідомлю читача.

Особливе здивування у Володимира Михайлика визвало твердження міського голови про те що «через министерство ЖКХ ми заказали проект перевода всего города на индивидуальное отопление». Керівник СП з цього повідомив наступне.

«З наданої  Світловодським управлінням ЖКГ та фінуправлінням інформації, такий проект не замовлявся, ніким  не оплачувався, такі витрати  навіть не передбачені міським бюджетом. (Ця інформація є офіційною, оскільки надана керівниками названих управлінь на депутатське звернення Депутата обласної ради Яременко С.О., який люб’язно надав мені копії відповідей.)». Згадані копії запитів та відповідей керівник СП надав журналіста, які були на прес-конференції.

Мене, особисто, теж зацікавило питання реформування системи опалення. Я обіцяю його дослідити, оскільки я у складі робочої групи громадської організації МЦСПМД досліджував проблему реформування теплопостачання в місті. За результатами роботи ми запропонували Концепцію реформування цієї галузі, яку передали владі. Тепер цікаво, чи враховані наші напрацювання.  

Володимир Михалик так прокоментував відкритий лист міського голови Юрія Котенка: «…прочитавши відкритий лист міського голови, хочеться йому відповісти, на п’ятому році його роботи, «Доброе утро,  Юрій Миколайович!». Перш ніж готувати подібні «сенсаційні» заяви про банкрутство підприємства, пропоную повністю ознайомитись з текстами документів, в даному  випадку – з судовими рішеннями.

            Так, в Постанові Дніпропетровського апеляційного господарського суду від 17.11.2014р. справа № 912/2364/14, аркуш 7, рядок 20, зазначено, що на час розгляду апеляційної скарги підприємство повністю розрахувалось за основним зобов’язанням в розмірі 10 607099,67 грн. Окрім того, завдяки професійній роботі начальника юридичного відділу Петрова А.О. судом зменшено на 500 тис. грн розмір штрафних санкцій, заявлених НАК «Нафтогаз України» до стягнення, а мені пан Котенко пропонує його звільнити.

            По іншій справі № 912/2363/14 (Постанова від 05.11.2014 р.) ситуація аналогічна -- розмір пені зменшено  на 50%.

В даній ситуації вважаю, що саме міському голові необхідно вирішити власні кадрові проблеми, наприклад  -- хоча б призначити компетентного заступника, який мав би зайнятися проблемами ЖКГ».

За моїм проханням Володимир Михалик прокоментував деякі твердження з відкритого листа міського голови. Так в листі міститься твердження, що СП «виробляє і продаєте електроенергію». Головний інженер підприємства Юрій Раздоба спростував це. Уся електроенергія, яка виробляється установками когенерації використовується виключно на котельнях підприємства. Для подачі виробленої енергії на котельні приходиться сплачувати обленерго за її транспортування.

Щодо «розбазарювання» яхти та мазуту, то Михалик повідомив, що ні яхти ні мазуту на підприємстві не було і він не знає, про йде мова у листі міського голови.

Від себе хочу додати, що я готовий опублікувати любу достовірну, підтверджену інформацію щодо «розбазарювання» машин, яхти та мазуту. Думаю, що громада міста теж бажає знати правду.

Нажаль, поки що не набуло конкретики питання щодо заробітних плат в СП. Так у відкритому листі мера зазначено. «Ви нескромно нараховуєте собі, своїй дружині і невеликій кількості ваших непрофесійних «спеціалістів» зарплатню у кілька десятків тисяч гривень кожному». Михалик, на моє запитання з цього приводу, зазначив, що середня зарплата по підприємству складає 2800 грн, а заробітна плата осіб, про написав мер, значно нижчі. Він, також, додав, що проживає у приватному будинку з саману загальною площею 63 кв м.   

Щодо твердження міського голови про невідповідність Михалика займаній посаді, то останній прокоментував це так.

«За час, що я очолюю підприємство, оплата за спожитий газ склала 105% від спожитого за цей період, тобто підприємство крім поточних платежів сплачує і заборгованість минулих періодів. Заборгованість минулих років зменшилась на 10%. Причиною виникнення заборгованості є несвоєчасні розрахунки споживачів за теплову енергію. Станом на 08.12.2014р. заборгованість складає: населення – 12,1 млн. грн, інші споживачі – 1,7млн.грн., бюджет – 3, 6 млн.грн. в тому числі 3,5млн.грн. – борг місцевого бюджету. Розмір різниці в тарифах складає 2,2млн.грн. 15,9 млн.грн. Держава погасила у 2014р.,  100% цієї суми пішли на погашення заборгованості за газ. При цьому СП ТОВ «Світловодськпобут» є заручником ситуації, коли своїм основним боржникам – населенню та бюджетним установам ми не нараховуємо штрафні санкції, оскільки це не передбачено законодавством. В той же час, угоди про постачання природного газу передбачають стягнення штрафів та пені на користь НАК «Нафтогаз України», які в свою чергу добросовісно стягують ці штрафні санкції з підприємства».

Володимир Михалик також повідомив, що «СП ТОВ «Світловодськпобут» працює, місто в межах виділеного газу буде забезпечене теплом. Проблеми дійсно існують, але ми їх вирішуємо. У мене є чіткий план заходів по розвитку підприємства, погашення існуючих зобов’язань. Я готовий, як то передбачено Статутом підприємства, довести цей план до засновників. Сьогодні на 10 год. призначено проведення на підприємстві зборів засновників СП ТОВ «Світловодськпобут». Представник ТОВ «Політрейд» вже прибув на підприємство. Чекаємо міського голову Котенко Ю.М. І сподіваюсь що він прибуде на підприємство, співвласником якого є Світловодська міська рада».

Прес-конференція розпочалася о 9.30 та завершилася о 10.15. Ми з колегами почекали ще хвилин 15 в надії, що станемо свідками засідання засновників СП ТОВ «Світловодськпобут». Але засідання не відбулося.
Шановні читачі! У своїх статтях я прагнув до максимальної об’єктивності. Я вважаю, що ситуація навколо підприємства не є нормальною. Нам достатньо війни, яка зараз відбувається на сході країни. Війни в місті нам не потрібні. Втім, проблема залишається. Буду і в подальшому її висвітлювати. Вважаю, також, що громадськість міста не повинна залишатися осторонь.


Вадим Степанець 

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Військовий проти депутата. Не упереджено

  Сьогодні, на площі, біля будинку міської ради, зустрілися військовий Вадим Бруслик та депутат Світловодської міської ради Максим Бакуменко. Зустрілися, щоб з’ясувати стосунки, публічно, у присутності громадян. Передісторія Ця історія вийшла з Facebook та привернула увагу жителів нашого міста. Мешканець нашого міста Вадим  Бруслик, який зараз захищає нас на фронті, запостив у відео мережі ФБ звернення, в яких він звинуватив депутата у образі його особисто та його сі м’ ю. Крім того, Вадим Бруслик звинуватив Максима Бакуменка у кришуванні підприємця, який є винуватцем у неприємному запаху, що досаджує мешканцям району Табурища та придбанні авто і квартир у корупційний спосіб. У відео Вадим закликав депутата до зустрічі біля будинку міської ради. На зустріч прийшли громадяни міста. Позиції сторін   Бруслик позиціонував  себе у яклсті військового, який захищає свою країну, своє місто, свою сім’ю і хотів би, щоб влада в місті займалася питаннями, які хвилюють його мешканців. В

Представники громадськості результатами роботи депутатської комісії не задоволені

  Результатів рооти комісії з питань законності та реалізації державної регуляторної комісії у сфері господарської діяльності в місті очікувало багато мешканців. Саме ця комісія опікується питаннями етики та поведінки депутатів Світловодської міської ради. Засідання відбулося 1 вересня. На засідання прийшли представники громади. Підсумками роботи членів комісії світловодці розчаровані. Про це говорили мені ті, хто відвідав засідання.    Чому так сталося? Тут все просто. Жителі міста очікують, що міський голова та й весь депутатський корпус, зможе законно втрутитися в конфлікт між депутатом міської ради Максимом Бакуменко та військовим Вадимом Брусликом. Мешканці міста однозначно підтримали захисника. Про конфлікт можна почитати на Світловодськ Live . ( http://svitlovodsklive.blogspot.com/ ) Міський голова Андрій Маліцький обіцяв створити комісію щодо депутата Бакуменка. Час ішов, але про комісію ніхто нічого не чув. В той же час, депутат написав скаргу на Вадима Бруслика до ВСП і конфл

Громадська рада. Бенефіс Максима Ільченка

В ідбулося чергове засідання Громадської ради при виконавчому комітеті Світловодської міської ради. На порядку денному питання облаштування тротуарів та доріг в місті, освітлення вулиць, дитячі майданчики та закупівля необхідного для дитячих спортивних шкіл. Перші три питання в компетенції заступника міського голови з питань ЖКГ. Отже, доповідав Максим Ільченко. Ремонт доріг, тротуарів в місті – це прерогатива міської влади. І фінансування має бути з міського бюджету. Нажаль, міський бюджет, як доповів Ільченко, «потягти» все не в змозі. Зробити ремонт другої об’їзної дороги можливо тільки шляхом спільного фінансування. Міська влада спробує це зробити. Кошти на облаштування тротуару по другій об’їзній будуть закладені на наступний рік. Освітлення міста є актуальним для міста. Максим Ільченко повідомив, що це питання для нового керівника ККП є пріоритетним. Зараз на цій дільниці новий керівник. Він займається впровадженням новітніх технологій, енергозберігаючих ламп. Роботи провод