Перейти до основного вмісту

Фінансування ПТУ: два дні хаосу та п'ятнадцять хвилин на рішення


Держава вирішила фінансувати ПТУ з місцевого бюджету. Вирішила, на й зробила, прийнявши бюджет на 2016 рік. Але міські бюджети до цього не готові. Народні депутати погодилися з цим і повернули законом ПТУ назад, до державного бюджету. І знову але. Президент не підписав закон, а це означає, що він не вступив в силу.
Скажу відверто, ПТУ для нашого міського бюджету – це майже камінь на шию. Тому наші депутати на сесії 18 лютого забрали гроші, які виділяли для ПТУ та перерозподілили. Минув місяць лютий, Президент не підписав закон.  Треба щось робити. Вирішили зібрати з цього приводу сесію міської ради.
Вчора з цього питання засідала профільна бюджетна комісія. До участі у її засідання  запросили всіх депутатів. Бюджетна комісія мала виробити рішення проблеми. Мала, але не зробила. Чому? Тому що на комісії зчинився хаос. Ну, можливо не хаос, а біфуркація. Втім, яка різниця.
Головував на засідання комісії голова бюджетної комісії Юрій Лукинський. Виглядало це досить дивно. Замість того, щоб обговорювати питання  у спокійній обстановці, головуючий робив усе, щоб спричинився жаркі дебати між начальником управління освіти, представниками ПТУ та депутатами. Почались взаємні звинувачування у неповазі один до одного. Головуючий самоусунувся від подальшого керування процесом. Як результат – єдине рішення не було підготовлене.
В чому була суть непорозуміння. Депутати з обуренням зустріли звістку щодо фінансування ПТУ з міського бюджету та небажання Президента підписувати вище означений закон. Звісно, гроші вкрай потрібні для фінансування потреб громади. Виявилися і особливості фінансування ПТУ. Так вчителі училища отримали в січні надбавку за інтенсивність 20 %, а вчителі шкіл міста – 1%. У ПТУ є позабюджетний фонд, передбачені витрати на відрядження тощо. Усе це спричинило проблеми при прийнятті рішення. 
На сьогоднішню сесію влада, за відсутності узгодженого рішення бюджетної комісії, винесла свій порядок денний та рішення. Пропонувалося відмінити рішення сесії від 18 лютого та повернутися до фінансування училища. Крім того, пропонувалося директору училища нарахування зарплати вчителям та інші витрати робити із врахуванням підходів освітньої галузі міста. Це було б справедливо.
Але сесія почалася з проблем. Депутати не змогли затвердити порядок денний протягом півтори години. Юрію Лукинському не сподобалася сама формуліровка порядку денного, не сподобалося, що на розгляд не поставили проекти рішень, які він виносив на комісію. Вони, до речі, так і не були узгоджені депутатами на комісії. До Юрія Лукинського приєдналися інші депутати. Почалися дебати. В якийсь момент обговорювали не тільки порядок денний, а вже самі рішення. Виступали депутати, начальник фінансового управління, начальник держказначейства, тощо. Одні й ті ж питання по декілька разів.
Скажу відверто, мені це все надоїло. Це була не сесія, а зібрання депутатів, а люди чекали від нас вирішення проблеми. Декілька раз я пропонував повернутися до затвердження порядку денного, але марно. Тоді вирішив вдатися ро радикального кроку – піти з сесії. Дивно і несподівано, але це вплинуло на колег. Секретар ради об’явив перерву на 15 хвилин.
А далі дива продовжилися. Нам хватило 15 хвилин, що б не тільки сформулювати порядок денний, а й віднайти рішення щодо вирішення проблеми фінансування ПТУ, яке задовольнило практично всіх. П'ятнадцять хвилин!
Після перерви депутати ще трошки посперечалися та прийняли рішення, яке задовільнило більшість депутатів та освітян. Училище буде фінансуватися, соціальна справедливість щодо освітян шкіл та ПТУ не буде порушена.
Проблему, начебто, вирішили, але осад від того, як працювали, залишився.
Вадим Степанець

P. S. На нашому сайті ви зможете переглянути відеозвіт про сесію. 

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Військовий проти депутата. Не упереджено

  Сьогодні, на площі, біля будинку міської ради, зустрілися військовий Вадим Бруслик та депутат Світловодської міської ради Максим Бакуменко. Зустрілися, щоб з’ясувати стосунки, публічно, у присутності громадян. Передісторія Ця історія вийшла з Facebook та привернула увагу жителів нашого міста. Мешканець нашого міста Вадим  Бруслик, який зараз захищає нас на фронті, запостив у відео мережі ФБ звернення, в яких він звинуватив депутата у образі його особисто та його сі м’ ю. Крім того, Вадим Бруслик звинуватив Максима Бакуменка у кришуванні підприємця, який є винуватцем у неприємному запаху, що досаджує мешканцям району Табурища та придбанні авто і квартир у корупційний спосіб. У відео Вадим закликав депутата до зустрічі біля будинку міської ради. На зустріч прийшли громадяни міста. Позиції сторін   Бруслик позиціонував  себе у яклсті військового, який захищає свою країну, своє місто, свою сім’ю і хотів би, щоб влада в місті займалася питаннями, які хвилюють його мешканців. В

Представники громадськості результатами роботи депутатської комісії не задоволені

  Результатів рооти комісії з питань законності та реалізації державної регуляторної комісії у сфері господарської діяльності в місті очікувало багато мешканців. Саме ця комісія опікується питаннями етики та поведінки депутатів Світловодської міської ради. Засідання відбулося 1 вересня. На засідання прийшли представники громади. Підсумками роботи членів комісії світловодці розчаровані. Про це говорили мені ті, хто відвідав засідання.    Чому так сталося? Тут все просто. Жителі міста очікують, що міський голова та й весь депутатський корпус, зможе законно втрутитися в конфлікт між депутатом міської ради Максимом Бакуменко та військовим Вадимом Брусликом. Мешканці міста однозначно підтримали захисника. Про конфлікт можна почитати на Світловодськ Live . ( http://svitlovodsklive.blogspot.com/ ) Міський голова Андрій Маліцький обіцяв створити комісію щодо депутата Бакуменка. Час ішов, але про комісію ніхто нічого не чув. В той же час, депутат написав скаргу на Вадима Бруслика до ВСП і конфл

Громадська рада. Бенефіс Максима Ільченка

В ідбулося чергове засідання Громадської ради при виконавчому комітеті Світловодської міської ради. На порядку денному питання облаштування тротуарів та доріг в місті, освітлення вулиць, дитячі майданчики та закупівля необхідного для дитячих спортивних шкіл. Перші три питання в компетенції заступника міського голови з питань ЖКГ. Отже, доповідав Максим Ільченко. Ремонт доріг, тротуарів в місті – це прерогатива міської влади. І фінансування має бути з міського бюджету. Нажаль, міський бюджет, як доповів Ільченко, «потягти» все не в змозі. Зробити ремонт другої об’їзної дороги можливо тільки шляхом спільного фінансування. Міська влада спробує це зробити. Кошти на облаштування тротуару по другій об’їзній будуть закладені на наступний рік. Освітлення міста є актуальним для міста. Максим Ільченко повідомив, що це питання для нового керівника ККП є пріоритетним. Зараз на цій дільниці новий керівник. Він займається впровадженням новітніх технологій, енергозберігаючих ламп. Роботи провод