Перейти до основного вмісту

Звернення депутатів Світловодської міської ради


На черговій сесії міської ради за ініціативи депутата від фракції УКРОПу  Ярослава Чаричанського було прийняте звернення до центральних органів влади щодо фінансування закладів освіти. Пропоную читачам його зміст.

Президенту України
П. Порошенку
Голові Верховної Ради України
А.Парубію
Прем’єр-міністру України
В.Гройсману

Звернення
   Ми, депутати Світловодської міської ради, висловлюємо глибоке занепокоєння щодо внесеного Кабінетом Міністрів України на розгляд Верховної Ради України проекту Закону України «Про внесення змін до Бюджетного кодексу України» (р.н. 5131 від 15.09.2016).
    Освітня субвенція з Державного бюджету України місцевим бюджетам, з якої фінансуються державні та комунальні загальноосвітні навчальні заклади, у 2017 році відповідно до запропонованих змін до Бюджетного кодексу України має спрямовуватися виключно на заробітну плату освітянам.
   На сьогоднішній день з освітньої субвенції фінансуються усі поточні видатки, а саме: заробітна плата педагогічних та технічних працівників, оплата комунальних послуг, енергоносіїв та харчування. У наступному 2017 році Кабінет Міністрів України пропонує утримувати приміщення шкіл та технічний персонал коштом місцевих бюджетів. Крім того, якщо у попередні роки кошти освітньої субвенції можна було використовувати на капітальні видатки (за умови, що покрито усі поточні видатки), то у запропонованих змінах до Бюджетного кодексу, така можливість відсутня.
   З освітньої субвенції пропонується фінансувати здобуття повної середньої освіти не лише у загальноосвітніх навчальних закладах, але також у професійно-технічних навчальних закладах. 
     Асоціація міст України у своєму висновку до законопроекту 5131 від 15.09.2016 р. звертає увагу на те,що передача усіх видатків у сфері освіти, крім оплати праці педагогічного персоналу, на рівень місцевих бюджетів призведе до погіршення надання освітніх послуг, оскільки виникне ситуація, за якої якість навчального процесу на тій чи іншій території буде залежати від фінансової спроможності відповідного бюджету, що не узгоджується із статтею 53 Конституції України.
     У сьогоднішніх реаліях абсолютно неприпустимим є передача на місцевий рівень утримання технічних працівників у загальноосвітніх навчальних закладах та оплати комунальних послуг, зважаючи на зростання цін на енергоносії. Фінансова спроможність місцевих бюджетів утримувати свої школи буде недостатньою.
      Ще однією непосильною ношею для місцевих бюджетів є оплата комунальних послуг та енергоносіїв закладів охорони здоров’я. Ми не маємо права ризикувати життями сотень і тисяч людей області через відсутність необхідного бюджетного ресурсу на місцевому рівні.
     Відтак передача на утримання з місцевих бюджетів видатків у сфері освіти та охорони здоров’я здійснена без жодних компенсаторів та передачі стабільних джерел надходжень для міст обласного значення таких як Світловодськ, хоча значна частка публічних послуг надається саме в населених пунктах органами місцевого самоврядування базового рівня. За таких умов виникає невідповідність між повноваженнями місцевого самоврядування та ресурсами, необхідними для їх виконання
    Зазначені пропозиції Кабінету Міністрів України можуть поставити під ризик існування всієї системи освіти та охорони здоров’я в Україні загалом і в місті Світловодську, зокрема.
   Враховуючи вищезазначене, ми, депутати Світловодської міської ради, вважаємо неприпустимим ухвалення змін до Бюджетного кодексу України у запропонованій Урядом України редакції та вимагаємо від керівництва держави дослухатися до наших аргументів.

   З метою забезпечення належного фінансування та повноцінної діяльності загальноосвітніх навчальних закладів та закладів охорони здоров’я у 2017 році ми просимо керівництво держави залишити відповідні норми Бюджетного кодексу України у чинній редакції. 

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Військовий проти депутата. Не упереджено

  Сьогодні, на площі, біля будинку міської ради, зустрілися військовий Вадим Бруслик та депутат Світловодської міської ради Максим Бакуменко. Зустрілися, щоб з’ясувати стосунки, публічно, у присутності громадян. Передісторія Ця історія вийшла з Facebook та привернула увагу жителів нашого міста. Мешканець нашого міста Вадим  Бруслик, який зараз захищає нас на фронті, запостив у відео мережі ФБ звернення, в яких він звинуватив депутата у образі його особисто та його сі м’ ю. Крім того, Вадим Бруслик звинуватив Максима Бакуменка у кришуванні підприємця, який є винуватцем у неприємному запаху, що досаджує мешканцям району Табурища та придбанні авто і квартир у корупційний спосіб. У відео Вадим закликав депутата до зустрічі біля будинку міської ради. На зустріч прийшли громадяни міста. Позиції сторін   Бруслик позиціонував  себе у яклсті військового, який захищає свою країну, своє місто, свою сім’ю і хотів би, щоб влада в місті займалася питаннями, які хвилюють його мешканців. В

Представники громадськості результатами роботи депутатської комісії не задоволені

  Результатів рооти комісії з питань законності та реалізації державної регуляторної комісії у сфері господарської діяльності в місті очікувало багато мешканців. Саме ця комісія опікується питаннями етики та поведінки депутатів Світловодської міської ради. Засідання відбулося 1 вересня. На засідання прийшли представники громади. Підсумками роботи членів комісії світловодці розчаровані. Про це говорили мені ті, хто відвідав засідання.    Чому так сталося? Тут все просто. Жителі міста очікують, що міський голова та й весь депутатський корпус, зможе законно втрутитися в конфлікт між депутатом міської ради Максимом Бакуменко та військовим Вадимом Брусликом. Мешканці міста однозначно підтримали захисника. Про конфлікт можна почитати на Світловодськ Live . ( http://svitlovodsklive.blogspot.com/ ) Міський голова Андрій Маліцький обіцяв створити комісію щодо депутата Бакуменка. Час ішов, але про комісію ніхто нічого не чув. В той же час, депутат написав скаргу на Вадима Бруслика до ВСП і конфл

Громадська рада. Бенефіс Максима Ільченка

В ідбулося чергове засідання Громадської ради при виконавчому комітеті Світловодської міської ради. На порядку денному питання облаштування тротуарів та доріг в місті, освітлення вулиць, дитячі майданчики та закупівля необхідного для дитячих спортивних шкіл. Перші три питання в компетенції заступника міського голови з питань ЖКГ. Отже, доповідав Максим Ільченко. Ремонт доріг, тротуарів в місті – це прерогатива міської влади. І фінансування має бути з міського бюджету. Нажаль, міський бюджет, як доповів Ільченко, «потягти» все не в змозі. Зробити ремонт другої об’їзної дороги можливо тільки шляхом спільного фінансування. Міська влада спробує це зробити. Кошти на облаштування тротуару по другій об’їзній будуть закладені на наступний рік. Освітлення міста є актуальним для міста. Максим Ільченко повідомив, що це питання для нового керівника ККП є пріоритетним. Зараз на цій дільниці новий керівник. Він займається впровадженням новітніх технологій, енергозберігаючих ламп. Роботи провод