Перейти до основного вмісту

Добробут по-світловодському


Відома інтернет енциклопедія Вікіпедія понятті «добробут» тлумачить як «ступінь задоволення певних потреб людини. Добробут характеризує забезпеченість населення необхідними матеріальними і духовними благами; залежить від рівня розвитку продуктивних сил і виробничих відносин; виражається системою показників, що характеризують рівень життя населення».
В місті уже певний час працює комунальне підприємство під назвою «Добробут». Воно надає послуги з обслуговування гуртожитків, які розташовані за адресами Леніна, 67, Приморська, 38 та Приморська,74. Ці гуртожитки свого часу були передані міській владі підприємствам міста зі свого балансу.
Про комунальне підприємство заговорили вголос влітку цього року, коли СП ТОВ «Світловодськпобут» подав до суду щодо стягнення з підприємства боргів за спожиту теплову енергію. Борг Добробуту перед СП склав 900 тисяч гривень. Як на мене, то це фантастична цифра.
Тільки після позову до суду, міська влада звернула увагу на своє підприємство. Питання було розглянуте на виконкомі, який прийняв рішення розірвати контракт з директором  Олександром Коротичем. У пожежному порядку директором  КП призначили депутата міськради Людмилу Безрукаву. Через півтора місяці після її призначення, ми поспілкувалися з нею щодо справ на підприємстві.
Людмила Безрукава також повідомила, що на підприємстві відсутні бухгалтерські документи. Це не дає змоги до кінця розібратися у природі занедбаного стану та виникненні заборгованості підприємства. 
Основна заборгованість підприємства – це борги перед Світловодськпобутом. Директор повідомила, що ситуація і зараз залишається важкою. Квартплата, яку повинні платити мешканці гуртожитку, не покриває навіть зарплату персоналу підприємства. До того ж, регулярно сплачує тільки близько 30 % мешканців, ще 30 % платить час від часу, а інші взагалі не сплачують. Розплатитися з боргами за такою динамікою проплат мешканців неможливо. Але це загальна картина по усьому підприємству.
Втім, ситуація не катастрофічна і потребує негайного виваженого рішення з боку влади. Частина житлових кімнат гуртожитку за адресою Приморська, 38 приватизована. Вони знаходяться у задовільному стані. Мешканці готові платити, платять і будуть платити. Потрібно тільки зробити дієвий прозорий механізм проплат.
Частина приміщень гуртожитків здані приватним підприємцям, але договорів з ними не заключено. Отже, вони не платили, чи платили комусь особисто? Думаю, що на це питання мають відповісти правоохоронні органи.
Є ще частина незайнятих приміщень, за які хтось має сплачувати. Їх потрібно заселять, чи здавати в оренду підприємцям.
Особливого рішення потребують приміщення в яких проживають ті 30-40 % мешканців, які взагалі не платять і платити не збираються. Це особливий прошарок населення, який складають багатодітні та малозабезпечені сім’ї, громадяни, які звільнилися з місць відбування покарання, тощо. Це гостра соціальна проблема. Обов’язок влади – знайти її вирішення.
Вадим Степанець

P.S. Ця публікація тільки початок дослідження непростого життя гуртожитків в Світловодську. Далі буде…

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Військовий проти депутата. Не упереджено

  Сьогодні, на площі, біля будинку міської ради, зустрілися військовий Вадим Бруслик та депутат Світловодської міської ради Максим Бакуменко. Зустрілися, щоб з’ясувати стосунки, публічно, у присутності громадян. Передісторія Ця історія вийшла з Facebook та привернула увагу жителів нашого міста. Мешканець нашого міста Вадим  Бруслик, який зараз захищає нас на фронті, запостив у відео мережі ФБ звернення, в яких він звинуватив депутата у образі його особисто та його сі м’ ю. Крім того, Вадим Бруслик звинуватив Максима Бакуменка у кришуванні підприємця, який є винуватцем у неприємному запаху, що досаджує мешканцям району Табурища та придбанні авто і квартир у корупційний спосіб. У відео Вадим закликав депутата до зустрічі біля будинку міської ради. На зустріч прийшли громадяни міста. Позиції сторін   Бруслик позиціонував  себе у яклсті військового, який захищає свою країну, своє місто, свою сім’ю і хотів би, щоб влада в місті займалася питаннями, які хвилюють його мешканців. В

Представники громадськості результатами роботи депутатської комісії не задоволені

  Результатів рооти комісії з питань законності та реалізації державної регуляторної комісії у сфері господарської діяльності в місті очікувало багато мешканців. Саме ця комісія опікується питаннями етики та поведінки депутатів Світловодської міської ради. Засідання відбулося 1 вересня. На засідання прийшли представники громади. Підсумками роботи членів комісії світловодці розчаровані. Про це говорили мені ті, хто відвідав засідання.    Чому так сталося? Тут все просто. Жителі міста очікують, що міський голова та й весь депутатський корпус, зможе законно втрутитися в конфлікт між депутатом міської ради Максимом Бакуменко та військовим Вадимом Брусликом. Мешканці міста однозначно підтримали захисника. Про конфлікт можна почитати на Світловодськ Live . ( http://svitlovodsklive.blogspot.com/ ) Міський голова Андрій Маліцький обіцяв створити комісію щодо депутата Бакуменка. Час ішов, але про комісію ніхто нічого не чув. В той же час, депутат написав скаргу на Вадима Бруслика до ВСП і конфл

Громадська рада. Бенефіс Максима Ільченка

В ідбулося чергове засідання Громадської ради при виконавчому комітеті Світловодської міської ради. На порядку денному питання облаштування тротуарів та доріг в місті, освітлення вулиць, дитячі майданчики та закупівля необхідного для дитячих спортивних шкіл. Перші три питання в компетенції заступника міського голови з питань ЖКГ. Отже, доповідав Максим Ільченко. Ремонт доріг, тротуарів в місті – це прерогатива міської влади. І фінансування має бути з міського бюджету. Нажаль, міський бюджет, як доповів Ільченко, «потягти» все не в змозі. Зробити ремонт другої об’їзної дороги можливо тільки шляхом спільного фінансування. Міська влада спробує це зробити. Кошти на облаштування тротуару по другій об’їзній будуть закладені на наступний рік. Освітлення міста є актуальним для міста. Максим Ільченко повідомив, що це питання для нового керівника ККП є пріоритетним. Зараз на цій дільниці новий керівник. Він займається впровадженням новітніх технологій, енергозберігаючих ламп. Роботи провод