Перейти до основного вмісту

Державна зрада у маленькому селі

Патріотизм – потужне явище, яке нещодавно вкотре потужно виринуло з глибин підсвідомості українців і підхопило людей на свої міцні крила, щоб підняти на вершину – до вільного життя. Найперше дух патріотизму загорівся у душах юних студентів, які з народними піснями і державним гімном вийшли на Майдан Незалежності і прийняли на себе перший удар – удар, спрямований проти всього українського народу. Саме молодь і їхні батьки стали тою рушійною силою, яка штовхнула колесо Революції Гідності. І воно покотилося всією Україною. 
Здавалося б, що в кожне місто і село нашої держави прилетів птах Єдності і Свободи. Скрізь лунала «Слава Україні!», скрізь співали народні пісні, по-справжньому усвідомлено і душевно читали Кобзаря і з непідробленою любов’ю підіймали державний прапор. І хто б міг подумати, що той синьо-жовтий прапор, який нині гордо майорить ледь не на кожному будинку в усіх населених пунктів України, поважно висить на балконах, розвівається на автомобілях, красується на одягу – той прапор буде знехтувано в маленькому селі на Кіровоградщині.
Село Велика Андрусівка Світловодського району не таке вже й велике, як його назва. Тут проживає менш, ніж півтори тисячі осіб, і всі знають один одного якщо не поіменно, то в обличчя точно. А як добре розібратися, то всі сельчани ще й мають спільних родичів (ситуація звична для будь-якого українського села). Але в цій невеликій масі народу, виявляється, дуже важко знайти людей, які б не просто на словах підтримували українську національну ідею, а були б щирими однодумцями. А про те, як місцеві ставляться до країни, в якій живуть, красномовно говорить нещодавній випадок, який великоандрусівська молодь (а їх тут на пальцях перерахувати можна) охрестила «державною зрадою».
Один із молодих мешканців села – Сашко, який палко вболівав за Революцію Гідності, підтримував Майдан і словом, і ділом, вирішив що в їхньому явно українському селі (все-таки розташоване в центрі країни!) не вистачає державних прапорів. Якщо говорити прямо, то крім сільради – взагалі більш ніде немає.
Хлопець за власні кошти придбав чималі відрізи цупкої тканини синього і жовтого кольорів й замовив у місцевих швачок пошити з них прапор України. Жінки одразу ж згодились і вже за день виконали роботу. Тим часом юнак самостійно пошив стяг Євросоюзу – вручну вирізав зірки і нашивав на синє тло.
Коли робота була закінчена, Сашко знайшов ще одного однодумця і разом вони почепили прапори на водонапірну башту. Башта, за словами хлопців, знаходиться у приватній власності, а господар був щиро радий такій патріотичній обновці.
Та радіти їм випало не довго, адже минуло якихось кілька днів, як невідомі особи (чи особа) вночі залізли на башту і вкрали обидва прапори.
Хлопці, помітивши пропажу, одразу ж звернулися до дільничного інспектора. Той звісно прибув на місце події, все оглянув, записав покази і контакти сільських патріотів, але попередив, що кримінальну справу відкрити не може – прапори не перебували на балансі, та й чеків від купівлі тканини і пошиття не збереглося. А шукати те, чого згідно документів не існує, закон не дозволяє (фотографії і слова при цьому ніякої ваги взагалі не мають).
«Ви зрозумійте, ми є заручниками законів. Щоб відкрити справу, треба мати папери, які підтверджують матеріальну цінність украденого, чи хоча б підтверджують, що майно було чиєсь, а не «безхозне», – пояснив дільничний інспектор. – Я то з людьми поговорив, сусідів опитав, але результатів нуль – ніхто нічого не бачив або не зізнається. Та й прапори поки що ніде не «світилися». Якщо їх хтось вкрав, то або сховав надійно, або продав десь в райцентрі», – сумно констатував правоохоронець, який і сам розчарований і цією пригодою, і власною безсилістю.
Крадіжку прапорів у Великій Андрусівці міліціонер вважає хуліганством, вчиненим кимось не місцевим, бо ж тут він всіх людей знає і стверджує, що навіть підозрювати нема кого. А от приїжджих під час виборів було чимало (деяких, каже, й досі випровадити не можуть). Але ж фактів ніяких немає – село не таке вже й велике, але ж вночі всі сплять, тож свідків крадіжки не було. Прапори зникли безслідно.
Хлопці ж, які чіпляли прапори, називають цей випадок звичайною державною зрадою, бо вкрадено не просто шматок тканини, а офіційний державний стяг. Винуватцю, якщо тільки він знайдеться, вони обіцяють ефектно продемонструвати справжню любов до України.
А тим часом молоді патріоти закликають своїх односельців перестати сидіти по своїх хатах і згадувати Радянський Союз з його «ковбасою по 15 копійок», а всім разом проявити національну свідомість і почепити у селі якомога більше українських прапорів.
«На кожній хаті по прапору, щоб у злодіїв руки відвалилися їх красти!», – сказав Сашко.

Світлана Томашевська, Перша електронна газета

Від себе. Я був у цьому селі під час виборів до Верховної Ради. Бачив прапор і пам`ятник Леніну, облитий червоною фарбою. З цього приводу ми поспілкувалися з головою села. Вона наче виправдовувалася за прапор України та ЄС, але з гордістю говорила, що сільські депутати вирішили не демонтовувати пам`ятник Леніну.  А на виборах більшість голосів селяни віддали Партії "Народний фронт" Блоку Петра Порошенка та мажоритарнику Олесю Довгому. Отаке воно село, Велика Андрусівка.


Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Військовий проти депутата. Не упереджено

  Сьогодні, на площі, біля будинку міської ради, зустрілися військовий Вадим Бруслик та депутат Світловодської міської ради Максим Бакуменко. Зустрілися, щоб з’ясувати стосунки, публічно, у присутності громадян. Передісторія Ця історія вийшла з Facebook та привернула увагу жителів нашого міста. Мешканець нашого міста Вадим  Бруслик, який зараз захищає нас на фронті, запостив у відео мережі ФБ звернення, в яких він звинуватив депутата у образі його особисто та його сі м’ ю. Крім того, Вадим Бруслик звинуватив Максима Бакуменка у кришуванні підприємця, який є винуватцем у неприємному запаху, що досаджує мешканцям району Табурища та придбанні авто і квартир у корупційний спосіб. У відео Вадим закликав депутата до зустрічі біля будинку міської ради. На зустріч прийшли громадяни міста. Позиції сторін   Бруслик позиціонував  себе у яклсті військового, який захищає свою країну, своє місто, свою сім’ю і хотів би, щоб влада в місті займалася питаннями, які хвилюють його мешканців. В

Представники громадськості результатами роботи депутатської комісії не задоволені

  Результатів рооти комісії з питань законності та реалізації державної регуляторної комісії у сфері господарської діяльності в місті очікувало багато мешканців. Саме ця комісія опікується питаннями етики та поведінки депутатів Світловодської міської ради. Засідання відбулося 1 вересня. На засідання прийшли представники громади. Підсумками роботи членів комісії світловодці розчаровані. Про це говорили мені ті, хто відвідав засідання.    Чому так сталося? Тут все просто. Жителі міста очікують, що міський голова та й весь депутатський корпус, зможе законно втрутитися в конфлікт між депутатом міської ради Максимом Бакуменко та військовим Вадимом Брусликом. Мешканці міста однозначно підтримали захисника. Про конфлікт можна почитати на Світловодськ Live . ( http://svitlovodsklive.blogspot.com/ ) Міський голова Андрій Маліцький обіцяв створити комісію щодо депутата Бакуменка. Час ішов, але про комісію ніхто нічого не чув. В той же час, депутат написав скаргу на Вадима Бруслика до ВСП і конфл

Громадська рада. Бенефіс Максима Ільченка

В ідбулося чергове засідання Громадської ради при виконавчому комітеті Світловодської міської ради. На порядку денному питання облаштування тротуарів та доріг в місті, освітлення вулиць, дитячі майданчики та закупівля необхідного для дитячих спортивних шкіл. Перші три питання в компетенції заступника міського голови з питань ЖКГ. Отже, доповідав Максим Ільченко. Ремонт доріг, тротуарів в місті – це прерогатива міської влади. І фінансування має бути з міського бюджету. Нажаль, міський бюджет, як доповів Ільченко, «потягти» все не в змозі. Зробити ремонт другої об’їзної дороги можливо тільки шляхом спільного фінансування. Міська влада спробує це зробити. Кошти на облаштування тротуару по другій об’їзній будуть закладені на наступний рік. Освітлення міста є актуальним для міста. Максим Ільченко повідомив, що це питання для нового керівника ККП є пріоритетним. Зараз на цій дільниці новий керівник. Він займається впровадженням новітніх технологій, енергозберігаючих ламп. Роботи провод