Перейти до основного вмісту

Прес-конференція міського голови: новий формат спілкування з пресою


Представники засобів масової інформації вже звикли до того, що своїх прес-конференції Валентина Козярчука – це, в більшості, його монологи.  Але цього разу формат змінився. Відбулася не скільки прес-конференція, скільки бесіда.
У прес-конференції взяли участь секретар ради Юрій Сапянов, та заступником з ЖКГ Анна Нестеренко та виконуючий обов’язки начальника організаційного відділу Михайло Касьянов.
На початку мер повідомив, що прес-конференція присвячена трьом питанням: розбудові громадянського суспільства, добровільному об’єднанню громад та реформі ЖКГ.

По першому питанню слово взяв міський голова. Він впевнений, що саме громадянське суспільство буде витягувати ситуацію в Україні та заставляти владу йти вперед. Своє завдання та завдання ЗМІ – системно працювати щодо створення громадянського суспільства. Співпраця влади і журналістів дасть позитивний результат.
Міський хоче, щоб місцеві ЗМІ будуть більш «зубаті». Теперішня влада дала уже багато матеріалу для проведення журналістських розслідувань. За період, коли при владі нова команда, виявлені порушення закону, але правоохоронні органи реагують кволо. Мер закликав журналістів допомагати йому у цьому питанні, висвітлювати в ЗМІ, проводити розслідування. Цього продукту чекає від журналістів наша громада. 
Після вступу почалося відкрите спілкування з журналістами. Зупинюся на самих цікавих, на мій погляд, темах.
Про крадіжки в місті. Журналістів, цікавило питання незадовільної роботи Світловодського відділу національної поліції. Усім відомо, що в місті регулярно відбуваються крадіжки в гаражах, квартирах тощо. Міський голова повідомив, що не має ефективних важелів впливу на ситуацію, оскільки поліція підпорядковується не міському голові. На переконання Валентина Козярчука шлях до покращення в цьому питанні – створення муніципальної поліції. Втім, і в цьому питанні ЗМІ може багато що зробити. Це можуть бути гострі публікації, колективні звернення до відповідних міністерств.
Про запобігання прокуратурою привласнення державної власності. Як повідомлялося, обласна прокуратура запобігла незаконній приватизації банком приміщення в центрі міста. Журналістів цікавило питання подальшої долі цієї будівлі. Міський голова повідомив, що про цю ситуацію він дізнався тільки сьогодні, але обов’язково розбереться в ній.
Про першого заступника. Протягом двох тижнів в місті, в соціальних мережах обговорювали проблему судимості за корупційну дію першого заступника міського голови Олексія Гайдабури. Мер повідомив, що як тільки він отримав інформацію про це, то відсторонив Гайдабуру від виконання обов’язків. Інформація підтвердилася. Судимість була, але термін, за яким Гайдабурі заборонено займати посади, уже минув. Під час прийняття на посаду кандидат про це не повідомив. Перевірка місцю попередньої роботи в Кременчуці, це не показало. Міському голові не сподобався замовчаний факт, тому він запропонував Гайдабурі звільнися. На наступній сесії міський голова має намір винести нову кандидатуру на цю посаду.
Про критерії відбору кандидатів на виконкомівські посади. Це питання було логічним продовженням попереднього, та  виникло у зв’язку з ти, що деякі кандидати, які подавали свої резюме на посаду заступників не були запрошені на співбесіду. Міський голова повідомив, що він особисто вивчає уся резюме. Щодо заступників, то це його компетенція. При відборі, він консультується з членами команди, які вже працюють з ним. Серед критеріїв, які є для мера головними такі: по-перше, професійність, по-друге, а це буде джек-пот,  якщо людина молода та ще й досвідом і по-трете, велике бажання кандидата йти вперед та працювати на благо суспільства. Голова запрошує усіх молодих людей до праці у виконавчих органах міської ради.
Про роботу команди виконкому. Присутні журналісти попросили міського голову оцінити роботу команди виконкому. Валентин Козярчук  з цього приводу повідомив наступне. Вперше, коли він почав працювати на посаді міського голови, то до нього придивлялися. Було враження, що його не чують. Зараз мер впевнений, що його чують, розуміють та мають бажання йти вперед разом.
Про аспекти проблеми, що виникла в освітній сфері міста. Журналісти поцікавилися у міського голови щодо його думки про можливість чи необхідність поширити практику громадського, батьківського, контролю за діяльністю керівника освітньої галузі. Валентин Козярчук повністю підтримує усі ініціативи громадськості щодо її участі у вирішення суспільних проблем, в тому числі і в освіті. Ще на зустрічі з освтянами виникли проблеми у взаєморозумінні. Міський голова переконаний, що це було створено штучно. Втім, ця проблема буде подолана.
Про відкритість тапрозорість бюджету. Журналістів цікавило питання відкритості та прозорості не тільки загального бюджету, але й закупівель, тендерів тощо. Міський голова повідомив, що в цьому напрямі уже розпочали роботу. Він сподівається, що на сесії до штату введена буде одиниця ІТ спеціаліста, який буде займатися сайтом міста, створенням мережи тощо. Це створить умови для вирішення названих проблем. Мер закликав, усіх хто бажає допомогти у цьому питанні, зробити це.
18 лютого на сесії буде зроблений ще один крок до відкритості влади. Планується провести пряму трансляцію сесію міської ради.

Друга частина прес-конференції була присвячена процесу об’єднання громад. Це питання висвітлював секретар міської ради Юрій Сапяпов.  Зокрема, журналістів цікавило, що саме може сприяти об’єднанню громад. Як відомо, міська рада має намір запросити до об’єднання громади сіл району. Юрій Сапянов зауважив, що буде створена команда, яка члени якої володіють питанням. Вона буде цілеспрямовано працювати у цьому питанні.


До відповіді долучилися Михайло Касьянов та Анна Нестеренко. Так Михайло додав, що об’єднання надасть можливість отримати додаткове фінансування проектів громади, надасть можливість громаді самій вирішувати багато земельних питань тощо. Анна Нестеренко висловилася філософськи з приводу не бажання наших сусідів об’єднуватися. .
«Ми готові рухатися вперед, але якщо ми прагнемо рухатися вперед в загальній світовій та європейській тенденції, то маємо трошки приглушити свої амбіції та об’єднатися заради спільної мети».
Міський голова наголосив на кроках, які буде робити влада. На сесії міська рада запросить до об’єднання усім селам району. Потім будемо зустрічатися, вести перемовини, переконувати у необхідності об’єднання. А там уже будуть вирішувати самі сільські громади. Валентин Козярчук закликав журналістів активно приєднуватися до цього процесу.
Третя частина прес-конференції присвячена реформі ЖКГ. Мер повідомив, що успіх процесу реформування у активному залученні громадян. Анна Нестеренко зауважила, що з минулим підходом потрібно покінчити. Мешканці будинків мають розуміти, що вони є власниками і вони мають розпоряджатися цією власністю.
За результатом реформи в місті власники багатоквартирних будинків мають створити ОСББ. Для тих, хто не бажають об’єднуватися в ОСББ, буде створена служба єдиного замовника. Нестеренко зауважила, що громадськість активно підтримує ідею реформи.  Роботи багато і вона буде нелегкою. При цьому самі ЖЕКи не будуть скорочуватися. Вони будуть виконавцями послуг, які буде замовляти та перевіряти  Служба єдиного замовника. Для кожного будинку буде створений окремий рахунок, на який будуть надходити комунальні платежі. Його можна буде контролювати через інтернет. Чекаємо на позитивний результат.
На кінець міський голова повідомив, що прес-конференції в такому форматі тепер будуть проходити щотижня.

Вадим Степанець

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Військовий проти депутата. Не упереджено

  Сьогодні, на площі, біля будинку міської ради, зустрілися військовий Вадим Бруслик та депутат Світловодської міської ради Максим Бакуменко. Зустрілися, щоб з’ясувати стосунки, публічно, у присутності громадян. Передісторія Ця історія вийшла з Facebook та привернула увагу жителів нашого міста. Мешканець нашого міста Вадим  Бруслик, який зараз захищає нас на фронті, запостив у відео мережі ФБ звернення, в яких він звинуватив депутата у образі його особисто та його сі м’ ю. Крім того, Вадим Бруслик звинуватив Максима Бакуменка у кришуванні підприємця, який є винуватцем у неприємному запаху, що досаджує мешканцям району Табурища та придбанні авто і квартир у корупційний спосіб. У відео Вадим закликав депутата до зустрічі біля будинку міської ради. На зустріч прийшли громадяни міста. Позиції сторін   Бруслик позиціонував  себе у яклсті військового, який захищає свою країну, своє місто, свою сім’ю і хотів би, щоб влада в місті займалася питаннями, які хвилюють його мешканців. В

Представники громадськості результатами роботи депутатської комісії не задоволені

  Результатів рооти комісії з питань законності та реалізації державної регуляторної комісії у сфері господарської діяльності в місті очікувало багато мешканців. Саме ця комісія опікується питаннями етики та поведінки депутатів Світловодської міської ради. Засідання відбулося 1 вересня. На засідання прийшли представники громади. Підсумками роботи членів комісії світловодці розчаровані. Про це говорили мені ті, хто відвідав засідання.    Чому так сталося? Тут все просто. Жителі міста очікують, що міський голова та й весь депутатський корпус, зможе законно втрутитися в конфлікт між депутатом міської ради Максимом Бакуменко та військовим Вадимом Брусликом. Мешканці міста однозначно підтримали захисника. Про конфлікт можна почитати на Світловодськ Live . ( http://svitlovodsklive.blogspot.com/ ) Міський голова Андрій Маліцький обіцяв створити комісію щодо депутата Бакуменка. Час ішов, але про комісію ніхто нічого не чув. В той же час, депутат написав скаргу на Вадима Бруслика до ВСП і конфл

Громадська рада. Бенефіс Максима Ільченка

В ідбулося чергове засідання Громадської ради при виконавчому комітеті Світловодської міської ради. На порядку денному питання облаштування тротуарів та доріг в місті, освітлення вулиць, дитячі майданчики та закупівля необхідного для дитячих спортивних шкіл. Перші три питання в компетенції заступника міського голови з питань ЖКГ. Отже, доповідав Максим Ільченко. Ремонт доріг, тротуарів в місті – це прерогатива міської влади. І фінансування має бути з міського бюджету. Нажаль, міський бюджет, як доповів Ільченко, «потягти» все не в змозі. Зробити ремонт другої об’їзної дороги можливо тільки шляхом спільного фінансування. Міська влада спробує це зробити. Кошти на облаштування тротуару по другій об’їзній будуть закладені на наступний рік. Освітлення міста є актуальним для міста. Максим Ільченко повідомив, що це питання для нового керівника ККП є пріоритетним. Зараз на цій дільниці новий керівник. Він займається впровадженням новітніх технологій, енергозберігаючих ламп. Роботи провод