Перейти до основного вмісту

Міський голова ініціює зміни в освітній галузі


Міський голова Валентин Козярчук провів чергову зустріч з жителями міста. Цього разу на неї запросили освітян. Під час спілкування з ними мер запропонував провести зміни в освітянській сфері. Але все по порядку.
На початку зустрічі Валентин Козярчук повідомив, що метою зустрічі є: по-перше, ближче познайомитися з освітянами, по-друге, донести до них стратегію розвитку міста та отримати підтримку тим крокам, які буде запроваджувати влада. Для реального покращення ситуації в місті, потрібно об’єднати громаду. З польського досвіту відомо, що там, де громада разом береться за справу, є реальний успіх. Одним з напрямків досягнення успіху є ефективна робота зі збору податків. Нажаль, наше місто збирає податків найменше серед усіх міст області. А це і не можливість здійснювати доплати вчителям.
Міський голова зауважив, що під час формування міського бюджету на новий рік він звертався до керівників бюджетних установ з проханням уважно прорахувати витрати та закликав до раціонального та економного використання коштів. В школах можна було б зекономити на опаленні під час канікул та карантину. Звільнені кошти можна було б спрямувати на заохочення освітян. Але цього на сталося. Валентин Козярчук повідомив, що в цьому році школи міста спожили на 1 млн Гкалорій тепла більше ніж у минулому році. І це при тому, що в січні 2016 року у школах майже не навчалися.
Після промови міського голови та перегляду відео фрагменту сесії міської ради, Валентин Козярчук почав спілкуватися в режимі питання-відповідь.
Скажу відверто, що ця частина зустрічі видалася для міського голови непростою. Атмосфера була наелектризованою. Причинами цього є, як складна економічна та політична  ситуація в країні, так і різного роду чутки щодо дій влади. Але згодом електрика пішла геть.

Запитань до мера було багато. Зупинюся тільки на деяких. Більше відвідувачі сайту можуть дізнатися з відеозвіту на нашому сайті.
Присутніх цікавило питання щодо харчування дітей в дитячих садочках. У поданій письмовій записці стверджувалося, що постачаються неякісні продукти. Валентин Козярчук пообіцяв створити депутатську комісію з перевірки даного питання.

Надійшло багато питань щодо оплати праці вчителів. Зокрема, про те, що відпускні оплачуються частками протягом відпустки, про те, що не оплачуються відрядження під час поїздки вчителів на олімпіади та навчання, не сплачується індексація тощо.

Міський голова зазначив, що вирішення цих питань залежить від наповнення шкіл учнями. Фінансування освітніх закладі державою йде із розрахунку певної суми на одного учня. Якщо є наповненість класів, то є і відповідне фінансування. Щодо доплат з міського бюджету, то можливі, але тільки після того, як буде відповідне наповнення міського бюджету.
Відповідаючи на ці питання, Валентин Козярчук повідомив про намір реформи міської освіти. За зразок він хоче взяти досвід Олександрії. Там управління освіти відповідає за навчальний процес та методичну роботу. Кожна школа є окремим юридичним підрозділом. Директор сам проводить розподіл коштів. Це стимулює і якість навчання, і роботу з наповнення школи учнями, і справедливе преміювання вчителів. Мер має намір обговорити реформування освіти в місті з директорами шкіл.
Питання щодо розміру надбавки за престижність праці та розмір преміальних вчителям теж було підняте на зустрічі. Міський голова підкреслив, що визначення розмірів цих виплат – це компетенція саме начальника управління освіти, як розпорядника коштів. Саме він повинен це робити.
Багато питань адресувалося начальнику управління освіти Генадію Френкелю, тому міський голова надав слово й йому. Свій виступ головний освітянин розпочав  того, як проходить формування бюджету. Він повідомив, що в наших умовах освітяни мають виживати та працювати у межах виділених державою коштів. А вони не дозволяють робити необхідні та бажані виплати. Начальник управління освіти сподівається, що в лютому, при уточненні Верховною Радою державного бюджету, субвенція місту буде збільшена.
Під час зустрічі знову постало питання щодо виділених міської радою коштів на ремонт адмінбудинку. Присутні пропонували перенаправити їх на освіту. Втім, мер повідомив, що не відремонтувавши будинок зараз, ми можемо потрапити в аварійну ситуацію, коли дах будівлі взагалі обвалиться.
Традиційно постало питання до перевізників. Освітяни скаржилися на якість перевезень. Міський голова обіцяв вжити необхідних заходів.
Містом, час від часу, ширяться чутки про те, що нова влада буде закривати школи. Виникло таке питання і під час зустрічі. Валентин Козярчук запевнив, що влада таких намірів не має. Сам мер поважає вчителів та цінує їх працю, оскільки його мати працювала вчителькою.
Освітяни ставили досить гострі питання. Так одному з письмових запитань було питання щодо того, чому на підприємствах ВКіК платять зарплату в конвертах. Валентин Козярчук відповів, що уже з 2005 року не керує підприємствами особисто. Він буде активно боротися за те, що б податки сплачували усі суб’єкти господарювання.   
Під час зустрічі багато критики було спрямовано на адресу заступника міського голови з ЖКГ Анни Нестеренко. Вона стосувалася прибирання міста від снігу та вивозу сміття. Мер з цього приводу повідомив, що під час снігопаду наше місто виглядало набагато краще, ніж Олександрія та Знам’янка. Він в цьому переконався особисто під час службової поїздки до Кіровограду.
В свою чергу, Анні Нестеренко розповіла про проблеми комунальної сфери та роботу, яку вона провела за цей місяць. Емоційний виступ Анни позитивно сприйняли присутні. Заступник отримала аплодисменти.
На кінець зустрічі вирішив попіаритися депутат обласної ради Костянтин Каспров. Він знову почав розповідати про невивезене сміття, неприбраний сніг та про гроші на адмінбудинок, але так не зміг виразно відповіти, чому не сплатив 250 тисяч гривень за оренду приміщення.  
Повний відеозвіт про зустріч згодом на SVET LIFE.

Вадим Степанець  для  SVET LIFE.

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Військовий проти депутата. Не упереджено

  Сьогодні, на площі, біля будинку міської ради, зустрілися військовий Вадим Бруслик та депутат Світловодської міської ради Максим Бакуменко. Зустрілися, щоб з’ясувати стосунки, публічно, у присутності громадян. Передісторія Ця історія вийшла з Facebook та привернула увагу жителів нашого міста. Мешканець нашого міста Вадим  Бруслик, який зараз захищає нас на фронті, запостив у відео мережі ФБ звернення, в яких він звинуватив депутата у образі його особисто та його сі м’ ю. Крім того, Вадим Бруслик звинуватив Максима Бакуменка у кришуванні підприємця, який є винуватцем у неприємному запаху, що досаджує мешканцям району Табурища та придбанні авто і квартир у корупційний спосіб. У відео Вадим закликав депутата до зустрічі біля будинку міської ради. На зустріч прийшли громадяни міста. Позиції сторін   Бруслик позиціонував  себе у яклсті військового, який захищає свою країну, своє місто, свою сім’ю і хотів би, щоб влада в місті займалася питаннями, які хвилюють його мешканців. В

Представники громадськості результатами роботи депутатської комісії не задоволені

  Результатів рооти комісії з питань законності та реалізації державної регуляторної комісії у сфері господарської діяльності в місті очікувало багато мешканців. Саме ця комісія опікується питаннями етики та поведінки депутатів Світловодської міської ради. Засідання відбулося 1 вересня. На засідання прийшли представники громади. Підсумками роботи членів комісії світловодці розчаровані. Про це говорили мені ті, хто відвідав засідання.    Чому так сталося? Тут все просто. Жителі міста очікують, що міський голова та й весь депутатський корпус, зможе законно втрутитися в конфлікт між депутатом міської ради Максимом Бакуменко та військовим Вадимом Брусликом. Мешканці міста однозначно підтримали захисника. Про конфлікт можна почитати на Світловодськ Live . ( http://svitlovodsklive.blogspot.com/ ) Міський голова Андрій Маліцький обіцяв створити комісію щодо депутата Бакуменка. Час ішов, але про комісію ніхто нічого не чув. В той же час, депутат написав скаргу на Вадима Бруслика до ВСП і конфл

Громадська рада. Бенефіс Максима Ільченка

В ідбулося чергове засідання Громадської ради при виконавчому комітеті Світловодської міської ради. На порядку денному питання облаштування тротуарів та доріг в місті, освітлення вулиць, дитячі майданчики та закупівля необхідного для дитячих спортивних шкіл. Перші три питання в компетенції заступника міського голови з питань ЖКГ. Отже, доповідав Максим Ільченко. Ремонт доріг, тротуарів в місті – це прерогатива міської влади. І фінансування має бути з міського бюджету. Нажаль, міський бюджет, як доповів Ільченко, «потягти» все не в змозі. Зробити ремонт другої об’їзної дороги можливо тільки шляхом спільного фінансування. Міська влада спробує це зробити. Кошти на облаштування тротуару по другій об’їзній будуть закладені на наступний рік. Освітлення міста є актуальним для міста. Максим Ільченко повідомив, що це питання для нового керівника ККП є пріоритетним. Зараз на цій дільниці новий керівник. Він займається впровадженням новітніх технологій, енергозберігаючих ламп. Роботи провод