Перейти до основного вмісту

Громада та життя міста

От і настав 2015  рік! Рік, який нестиме  у  собі переламне значення. Однією з таких значущих подій стане виборча кампанія з виборів до місцевих органів влади, яка визначить вектор  розвитку міста на послідуючий термін діяльності цієї влади. Але влада не вирішить нагальних   питань, які стоять по забезпеченню життєдіяльності міста, без допомоги громади. Тому основним питанням перед громадою міста стоїть її співпраця із владою, яку ми обираємо. А для  цього треба, щоб усі громадські організації, об’єднання громадян діяли як один налаштований на вирішення задач організм. Сьогодні такого немає. Такі потужні об’єднання громадян,  як:  воїни-афганці, чорнобильці, інші організації, на наш погляд, мають сконцентруватись на вирішенні загальноміських питань. Громадська рада при міськвиконкомі повинна стати  об’єднуючою та координуючою громадською організацією, націленою на вирішення питань,  що висувають інші громадські організації, представляти ці організації у міській раді. Висуваючи  перед керівництвом міста проблемні питання, організовувати співпрацю громади із владою. Вимагати від влади при вирішенні питань життєдіяльності міста враховувати думку громади,  прислухаючись до її вимог. У місті дуже багато проблем, які потребують саме такого підходу до їх вирішення. Владі теж слід було б більше уваги приділяти реальній співпраці із громадськими  організаціями, а не обмежуватися де-інколи проведеннями «посиденьок» у кабінеті міського голови, та проведенням окремих заходів, які не вирішують проблеми в цілому.

Одне із  важливіших питань міста – реформування житлово-комунального господарства міста.  Весь термін діяльності теперішнього складу виконкому йдеться про вирішення цього питання.  Громада вже не одну каденцію влади потребує проведення цієї реформи. Але проводилася ця реформа діючим керівництвом без широкого обговорення із громадою міста. У місті багато  фахівців із високим рівнем підготовки. Чого б не оголосити конкурс на кращий проект реформи  ЖКХ, обговорити на громадських слуханнях ці проекти, відібрати кращий, затвердити його на  сесії міськради, та разом із громадою його реалізувати? Тоді не було б різних судових рішень,  згідно яких все повернулось назад, а керівники ЖЕКів, проти яких виступає громада, сьогодні є  героями дня з оплатою вимушеного прогулу. Ну і хто виграв? Громада  – ні, влада – ні. Навпаки,  влада показала свою безпорадність. Та хто сплачуватиме  керівникам ЖЕКів, поновлених на роботі, узагальнену суму у сотні тисяч гривень, за чий рахунок?

Сьогодні влада бореться проти СП ТОВ «Світловодськпобут». Навіть запропоновано  керівництву цієї організації піти у відставку. Може у якихось питаннях і є сенс - нарікань дуже  багато, але мова йде про інше. Безумовно, кожному хочеться, щоб у холодну пору року у житловому приміщені було тепло, та затишно. Я не є противником встановлення систем  індивідуального опалення, адже я сам мешкаю у кутовій «хрущовці» на першому поверсі. Але я   завжди виступав за проведення реформування теплопостачання згідно схеми теплопостачання  міста з урахуванням інтересів усіх громадян. Приклади Олександрії, Знам’янки повинні бути  досконало вивчені та пристосовані до реальних умов нашого міста. Ці міста проводили роботу по переходу на індивідуальне опалення багато років, затрачено багато зусиль та коштів із місцевих бюджетів. Місто взяло на себе вирішення питання про монтаж такого обладнання,  фінансову підтримку малозабезпечених громадян. Але й до цього часу там не все гаразд із  забезпеченням теплом мешканців. Треба подивитись, також, на те, який відсоток у  Світловодську складають житлові приміщення у багатоповерхових будинках відносно  індивідуальних будинків приватного житла по зрівнянню із Знам’янкою та Олександрією. Які  затрати понесе міський бюджет у зв’язку із розробкою нової схеми теплопостачання міста та  переобладнанням системи газопроводів. Треба продумати питання сервісного обслуговування  обладнання індивідуального теплопостачання для забезпечення безпеки його експлуатації.  Також, згідно нормативних  документів, індивідуальне обладнання повинно встановлюватись або у будинку в цілому, або у під’їзді в цілому. Але без винятків - усі разом. Ну і на останок, як  бути з тарифами для тих, хто не зміг перейти на індивідуальне опалення  за відсутності коштів?  Яку ціну будуть сплачувати за газ, що йде на опалення ті, що встановили індивідуальне  опалення та ті, що користуються централізованим опаленням? Адже ті, хто користується  індивідуальним опаленням сплачують за газ по внутрішнім цінам вартості газу, добутого в  Україні, а централізоване опалення сплачує за газ, який приходить із-за кордону, у рази  дорожчій. Як бути із соціальною справедливістю? Ми ж - громадяни однієї країни.

Стоїть питання відсутності у місті комунальної лазні для мешканців приватного сектору, та 8-ми квартирних будинків по вулиці Конька, як це було раніше. Як його вирішити? Чому лазня біля старого ринку передана у приватні руки, а не використана міською владою за призначенням? Чи вирішать питання приватні лазні, та ще й за великі гроші? 

Хто і коли вирішуватиме питання про реставрацію історичної вулиці міста – Конька (Будівельної)? Це ж ганьба для керівництва міста! А де ж турбота про людей? Чому у місті немає їдалень, у яких малозабезпечені верстви населення, пенсіонери мали б отримувати гаряче   харчування по доступним цінам? Чому у місті немає магазинів, до яких були б прикріплені  пенсіонери та інші малозабезпечені громадяни, які могли б купувати продукти по соціальним цінам? Чому у місті немає соціальних аптек, у яких вкрай необхідні ліки, які пенсіонери, ветерани праці мали б отримувати по доступним цінам? Чому на береговій базі ЦВПВ ведуться роботи по знищенню теплохода «Метеор», хто дозволив передати його на баланс УЖКГ? Чому не переобладнати його як пам’ятник місту-трудівнику на березі Дніпра? Це - тільки маленьке  коло питань, які мали б розглядатись громадськими організаціями разом із керівництвом міста.  Тому я звертаюсь до керівників громадських організацій із пропозицією об’єднати зусилля на вирішенні нагальних питань міста, які потребують кропіткої праці усіх ланок громади та влади. До міської влади - ширше використовуйте таку форму спілкування із громадою, як громадські слухання, збори громади та інші.
Громаді вже сьогодні треба вести підготовку до місцевих виборів, визначитись із тим, хто може представляти наші інтереси у міський владі. Треба відновити склад не тільки міської ради на 85-90 %, але і керівництва міста в цілому. Не можна допустити до влади тих, хто засидівся там вже  дуже багато років та не є виразником інтересів громади міста. Тільки разом у цей дуже  скрутний для нашої країни час ми владнаємо наше життя, вирішімо питання, які стоять перед  кожним із нас! Треба забути про те, що роз’єднує, треба думати про те, що об’єднує, відкинути   свої амбіції! Разом ми переможемо всі негаразди та покращимо життя у нашому місті!  
Голова  об’єднання  громадських  організацій
«Громадська  рада  м. Світловодськ»
В.Павлов




Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Військовий проти депутата. Не упереджено

  Сьогодні, на площі, біля будинку міської ради, зустрілися військовий Вадим Бруслик та депутат Світловодської міської ради Максим Бакуменко. Зустрілися, щоб з’ясувати стосунки, публічно, у присутності громадян. Передісторія Ця історія вийшла з Facebook та привернула увагу жителів нашого міста. Мешканець нашого міста Вадим  Бруслик, який зараз захищає нас на фронті, запостив у відео мережі ФБ звернення, в яких він звинуватив депутата у образі його особисто та його сі м’ ю. Крім того, Вадим Бруслик звинуватив Максима Бакуменка у кришуванні підприємця, який є винуватцем у неприємному запаху, що досаджує мешканцям району Табурища та придбанні авто і квартир у корупційний спосіб. У відео Вадим закликав депутата до зустрічі біля будинку міської ради. На зустріч прийшли громадяни міста. Позиції сторін   Бруслик позиціонував  себе у яклсті військового, який захищає свою країну, своє місто, свою сім’ю і хотів би, щоб влада в місті займалася питаннями, які хвилюють його мешканців. В

Представники громадськості результатами роботи депутатської комісії не задоволені

  Результатів рооти комісії з питань законності та реалізації державної регуляторної комісії у сфері господарської діяльності в місті очікувало багато мешканців. Саме ця комісія опікується питаннями етики та поведінки депутатів Світловодської міської ради. Засідання відбулося 1 вересня. На засідання прийшли представники громади. Підсумками роботи членів комісії світловодці розчаровані. Про це говорили мені ті, хто відвідав засідання.    Чому так сталося? Тут все просто. Жителі міста очікують, що міський голова та й весь депутатський корпус, зможе законно втрутитися в конфлікт між депутатом міської ради Максимом Бакуменко та військовим Вадимом Брусликом. Мешканці міста однозначно підтримали захисника. Про конфлікт можна почитати на Світловодськ Live . ( http://svitlovodsklive.blogspot.com/ ) Міський голова Андрій Маліцький обіцяв створити комісію щодо депутата Бакуменка. Час ішов, але про комісію ніхто нічого не чув. В той же час, депутат написав скаргу на Вадима Бруслика до ВСП і конфл

Громадська рада. Бенефіс Максима Ільченка

В ідбулося чергове засідання Громадської ради при виконавчому комітеті Світловодської міської ради. На порядку денному питання облаштування тротуарів та доріг в місті, освітлення вулиць, дитячі майданчики та закупівля необхідного для дитячих спортивних шкіл. Перші три питання в компетенції заступника міського голови з питань ЖКГ. Отже, доповідав Максим Ільченко. Ремонт доріг, тротуарів в місті – це прерогатива міської влади. І фінансування має бути з міського бюджету. Нажаль, міський бюджет, як доповів Ільченко, «потягти» все не в змозі. Зробити ремонт другої об’їзної дороги можливо тільки шляхом спільного фінансування. Міська влада спробує це зробити. Кошти на облаштування тротуару по другій об’їзній будуть закладені на наступний рік. Освітлення міста є актуальним для міста. Максим Ільченко повідомив, що це питання для нового керівника ККП є пріоритетним. Зараз на цій дільниці новий керівник. Він займається впровадженням новітніх технологій, енергозберігаючих ламп. Роботи провод